BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Most tajnih želja, misteriozna atrakcija Prolom banje

Most tajnih želja se nalazi na oko dva kilometara od Prolom banje na putu prema crkvi Lazarici. Priča o njemu nije legenda već istinit događaj koji je postao legenda.Glavni akter je misteriozna gošća Prolom banje kojoj se na ovom mestu vratio osmeh na lice. Ovo je priča o strasti i ljubavi.

Veoma lepa gospođa srednjih godina svojevremeno je došla sama u Prolom banju. Njena lepota je privukla pažnju ali još više neka tuga koju je nosila u sebi i koja je svima bila vidljiva. Niko nije imao hrabrosti da joj priđe, da joj ponudi društvo, pokuša da je razveseli. Uglavnom se komentarisalo da je najverovatnije izgubila muža koga je mnogo volela. Kamenog lica svoju tugu je lečila šetnjama po radanskim brdima, uživajući u prirodi. Uvek sama. Volela je da se zadrži na tada običnom drvenom mostu i gleda u bistri potok. Prilikom jedne svoje šetnje pored svog lika u vodi ugledala je još jedan lik. Okrenula se i ugledala muškarca koji joj je odmah i zauvek vratio osmeh na lice. Taj čovek joj je povratio emocije i strast.

Zbog toga je crvenim karminom na mostu napisala „Most ljubavi“, a gospodin je te reči i podebljao plavom farbom.

Svi gosti su vrlo brzo uočili natpis na mostu. Videli su da gospođa više nije sama i da ne skida osmeh sa lica. Svima je sve bilo jasno. Zbog toga su na mostu počeli da vezuju maramice, da „vezuju“ ljubav.

Starog mosta ljubavi više nema. Pre petnaestak godina srušili su ga radnici JP „Srbija šume“ i na tom mestu podigli novi, betonski most. Ipak, priča je nastavljena s tom razlikom što je most dobio ime „Most tajnih želja“ na čijoj ogradi je napravljeno posebno mesto za vezivanje maramica.

Na mostu je tada postavljena tabla sa stihovima:

„Ovo su vrata vaših želja tajnih,

ovo je dugme prolomskih nedara

gde se pruža nebo dragih zvezda sjajnih,

tu poniče čedo topličkih šumara.

 

Pod ovim pazuhom biser vode teku

obalsku ljubav ovaj prsten veže

ugostio sunce, prigrlio reku

sreću što daruje do neba doseže.

 

Na svetlosti ovoj susrešće se duše

iz semena slutnji nek se ljubav rodi,

da potoci sreće nikad ne presuše

neka božija ruka odavde vas vodi“.

 Šumar

Kao autor pesme potpisan je „Šumar“ a stihove je napisao pokojni Branislav Prolović, tadašnji direktor Šumskog gazdinstva „Toplica“ u Kuršumliji.

Priču o mostu tajnih želja vodiči obavezno pričaju turistima koji dolaze u Prolom banju. Da priča „pije vodu“ govori i činjenica da se neretko dešava da neka gospođa sama dođe do ovog mosta. Gleda u svoj odraz u vodi nadajući se da će pored svog lika videti još jedan lik, kao što se desilo  gospođi sa crvenim karminom. Nikad se ne zna.

Most tajnih želja i crkve Preobraženje Gospodnje, Lazarica i Sveta Petka kod fabrike prolom vode, uz prirodne atrakcije, vodopad Soko, staze zdravlja…  obavezne su lokacije koje obilaze ne samo gosti Prolom banje već i turisti koji preferiraju tematski turizam.

 

(Tekst je objavljen u okviru projekta „Verski turitam razvojna šansa  Kuršumlije“, koji je finansijski podržala Opština Kuršumlija, sprovodeći javni poziv za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2024. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koiji je dodelio sredstva)

4
1
Soko Banja

Povezano

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button