U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

“Muzeji za 10”: Pesma, igra i narodna tradicija

Autor 15 maja 2019

PROKUPLJE- Narodna biblioteka „Rade Drainac“ i ove godine se uključila u manifestaciju „Muzeji za 10“, koja se već petu godinu zaredom održava u našem gradu.

Direktor prokupačke Biblioteke, Dragan Ognjanović je u susret 50-godišnjici obeležavanja književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“, koja će biti nastavljena u avgustu dodelom pesničke nagrade ovogodišnjem laureatu, održao prezentaciju, kojom je podsetio na važnost stvaralaštva velikog pesnika Rada Drainca.

-Veoma je važno da naš grad ima ovakvu jednu značajnu manifestaciju sa tradicijom dugom pola veka. Sa sigurnošću možemo reći da nešto ovako veliko i važno, nemaju ni neki drugi veći gradovi. Ponosimo se time i nastavljamo kroz pesničke susrete da veličamo lik i delo ovog velikog pesnika. Ove godine, kada obeležavamo i 120 godina od rođenja Drainca, od Ministarstva kulture dobili smo novac koji ćemo upotrebiti za prevođenje njegovog stvaralaštva, istakao je Ognjanović, naglasivši da je i učestvovanje Biblioteke u manifestaciji „Muzeji za 10“, jednako važno i za „Drainčeve susrete“, ali i sam grad, jer se i na ovaj način ističe važnost i značaj njihovog dugogodišnjeg trajanja.

Pročitajte i...  U Blace došao pobratim iz Hrvatske

Malu muzejsku radionicu „Narodna nošnja mog kraja“, juče su u prokupačkom Muzeju održali učenici trećeg razreda Osnovne škole „Ratko Pavlović Ćićko“. Iako to rade redovno i u toku školske godine, ovi školarci su pokazali veliko interesovanje za ovu temu. Cilj same radionice, prema rečima koordinatora manifestacije „Muzeji za 10“, Marijane Ostojić iz prokupačkog Muzeja, bio je upoznavanje dece sa našom bogatom folklornom tradicijom, slikovitom narodnom nošnjom i igrama iz našeg kraja.

-Radionice su najbolji način da deca nauče koja je nošnja iz njihovog kraja i kako se ona čuva i neguje kroz narodne pesme i igre, istakla je Ostojić.

I koncert najmlađih članova KUD „Abrašević“ je bio deo programa ove manifestacije, a u njemu su po završetku radionice „Narodna nošnja mog kraja“, uživali učenici ove Škole. Na ovaj način su se, gledajući uživo folkloriste, upoznali i sa igrama iz našeg kraja, koje neguje i čuva od zaborava prokupački „Abrašević“.

Pročitajte i...  Održana Svetosavska priredba u OŠ "Stojan Novaković" Blace

Da su škole uvek spremne za saradnju sa ustanovama kulture u našem gradu, dokazali su i učenici Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“, koji su za ljubitelje poezije organizovali muzičko-poetsko veče, na kome su kazivali stihove.

Posle uspešno organizovane „Pogačijade“ u Poljoprivrednoj školi „Radoš Jovanović Selja“, učenici ove Škole su se predstavili i svojim sugrađanima u Galeriji „Boža Ilić“. Oni su na izložbi pogača i slavskih kolača, održali i radionicu pod nazivom „Naučile nas bake da ukrasimo kolač“, koju su sproveli zajedno sa profesorkom Tatjanom Ranđelović.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=466238

15 maja 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up