U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Na današnji dan pre 103 godine doneta odluka o podizanju Topličkog ustanka

Autor 9 feb 2020

KURŠUMLIJA- Na današnji dan 1917. godine otpočelo je narodno savetovanje o podizanju oružanog ustanka na području današnje Kosanice, Toplice, Jablanice i Puste Reke, poznatog kao Toplički ustanak Bio je to jedini oružani ustanak u Velikom ratu u porobljenoj Evropi.

Narodni poslanik i senator Milutin Dragović (slika preuzeta sa vikipedije)

Narodni zbor (savetovanje), bio je održan u kući Narodnog poslanika Milutina Dragovića u selu Obilić, Jablanički srez, dok su Milutin i njegov brat Miloš bili na Solunskom frontu sa srpskom vojskom, domaćin ustanicima je bio njihov otac Petar i majka Vidna.

Na savetovanju kome je prisustvovalo oko 300 četovođa donešene su važne odluke za podizanje oružanog ustanka, protiv okupatora i njegovih zlodela, kako što su: organizaciono ustrojstvo ustaničkih jedinica, raspisivanje narodnog zajma i ozvaničenje datuma podizanja ustanka.

Pročitajte i...  Završena berba ranih sorti grožđa, rod i kvalitet odličan

Prvog dana savetovanja izabran je Centralni komitet i imenovani su komandanti za pojedine oblasti sa titulama VOJVODA.
Kosta Milovanović Pećanac je kao šef Centralnog komiteta, određen za Toplicu, Kosta Vojinović – Kosovac za oblast Kopaonika. Milinko Vlahović za Jablanicu, Toško Vlahović za Negotinsku Krajinu, Jovan Radović za desnu obalu Južne Morave, Milan Dečanski za oblast oko Sokobanje i Aleksinca i Toma Pitulić i Novica Veljović za Ribarsku Banju, Đunis i Stalać.

Pecanac-Vojinovic (slike preuzete sa wikipedie)

Doneta je odluka o formiranju 5 ustaničkih odreda:

1. Ibarsko-kopaonički odred pod komandom vojvode Koste Vojinovića Kosovca,

2. Jablanički četnički odred pod komandom kapetana prve klase Milinka Vlahovića,

3. Pirotski četnički odred vojvode Jovana Radovića,

Pročitajte i...  U Donjoj Draganji asfaltira se Vidojevačka ulica

4. Krajinski četnički odred vojvode Toška Vlahovića i

5. Centralni četnički odred vojvode Koste Milovanovića Pećanca.

Drugog dana savetovanja u kući Dragovića, doneta je odluka o raspisivanju zajama od 50.000 dinara koji bi se prikupio od imućnih domaćina, za potrebe Ustanka. Takođe je usvojena proklamacija o podizanju Ustanaka koja je usvojena jednoglasno, a kojoj se protivio Kosta Milovanović – Pećanac.

Naime, Pećanac je tvrdio da je on poslat od Vrhovne komande kako bi pripremio jedinice i organizovao oružani ustanak, koji bi započeo probojom Solunskog fronta, gde bi jedinice na području Kosanice, Toplice, Puste Reke i Jablanice, delovale u neprijateljskoj pozadini i tako olakšale napredovanje savezničkih snaga. Uprkos protivljenju Pećanac je glasao za proglas kojim se narod poziva na oružije. Narod nije mogao da tršpi okupatorski zulum, pre svega Bugara.

Pročitajte i...  NSZ sutra isplaćuje novčane naknade

Bugari su vršili stravične zločine nad srpskim stanovništvom pod velom širenja Sofije i bugarizacije srpskog stanovništva. Streljan je veliki broj srpskih sveštenika a srpska prezimena su skraćivana i umesto završetka prezimena na IĆ dodavan je nastavak OV i EV.

Kap koja je prelila čašu i pokrenula ustaničku lavinu, bila je Bugarska odluka o mobilizaciji Srpskih mladića i njihovo slanje na Solunski front, kako bi se tamo borili na strani okupatora protiv svojih očeva, braće, prijatelja, kumova…. Želeći da izbegnu mobilizaciju i spasu se sopstvene propasti i sramote, sve više mladića je odlazilo u planine i šume, gde su se pridruživali ne poraženim Srpskim vojnicima.

(Autor Nikola Dragović)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=477640

9 feb 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Na današnji dan pre 103 godine doneta odluka o podizanju Topličkog ustanka”

    • Anonimni

      Ja sam cuo da su neprijatelji ljude kuvali u kazanu u centru grada dal u Prokuplju ili Kursumliji ne znam

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up