Smiley face
U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Najbolji u Srbiji: Marko Stojadinović iz Gornjeg Grgura pobedio na NLB Organic konkursu sa projektom “Organska hrana – budućnost srpske poljoprivrede”

Autor 20 jula 2018

BLACE/BEOGRAD –  Projekat Marka Stojadinovića iz Gornjeg Grgura kod Blaca “Organska hrana – budućnost srpske poljoprivrede” izabran je u tri najbolja projekta u Srbiji na NLB Organic konkursu, koji je sedmi put zaredom raspisala NLB banka. Marku je ček na 500.000 dinara uručio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Stojadinovići su na svom gazdinstvu objedinili ratarsku, stočarsku i voćarsku proizvodnju, a u svim segmentima proizvodnje primenjuju organske principe. Cilj projekta je unapređenje prerade organskih proizvoda, jer je to neophodno za sva gazdinstva udaljena od većih gradova i saobraćajnica.

 

NLB Banka Beograd je danas sa 1.500.000 dinara nagradila tri najbolja projekta organskih proizvođača na sedmom NLB Organic konkursu. Nagrade je uručio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
“NLB Banka je od 2015. godine izuzetno aktivna u podršci poljoprivredi. Naša podrška poljoprivrednim gazdinstvima konstantno raste, a ove godine ćemo plasirati više od 50 miliona evra u agro segment. Tržišno učešće NLB Banke u segmentu poljoprivrede je 11 odsto” rekao je na dodeli nagrada organskim proizvođačima Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd. “Naš fokus na poljoprivredu prenosi se i na polje društveno odgovornog poslovanja kroz NLB Organic konkurs kojim podržavamo razvoj organske proizvodnje, u cilju doprinosa očuvanju životne sredine i zdravlju ljudi. Od 2012. godine, kada smo pokrenuli NLB Organic, na konkursu je učestvovalo 354 projekta, od čega 61 projekat ove godine. U međuvremenu, značajno je porastao broj organskih proizvođača u Srbiji, sa oko hiljadu 2012. godine na skoro 3.700 u 2017. Najveći rast ostvaren je kod malih proizvođača koji su u sistemu kontrole u okviru grupnih sertifikata”, dodao je Greganović.

Ministar Nedimović i Marko Stojadinović

Predsednica Stručne komisije NLB Organic konkursa, prof. dr Snežana Oljača, izrazila je zadovoljstvo zbog sve većeg broja projekata na konkursu, ali i zbog, kako je rekla, njihovog sve višeg kvaliteta. “Iz Vojvodina dolazi 17 projekta, 8 projekata iz centralne Srbije, 9 iz regiona Beograda, iz zapadne Srbije 8, iz istočne Srbije 6 projekta i izjužnog dela Srbije 13 projekata. Od ukupno 61, 46 projekata dolazi od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, 6 projekata su podnela gazdinstva koja se bave stočarstvom, 7 projekata su podnela gazdinstva koja se bave objedinjenom biljnom i stočarskom, 1 projekat se odnosi na pčelarstvo i 1 projekat na uzgoj pečuraka po organskim principima.
Ove godine, tri najbolja projekta nagrađena su jednakim iznosima od po 500 hiljada dinara, a nagrade je uručio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. On je rekao da je NLB Banka ove godine odobrila najviše subvencionisanih kredita poljoprivrednicima i pohvalio inicijativu usmerenu na podrška organskoj poljoprivredi.

“U pripremi su dva nova zakona, zakon o zemljištu i zakon o organskoj poljoprivredi kojima će ova oblast biti dodatno uređena”, istakao je Nedimović. Na pitanje novinara da li je organska proizvodnja šansa za mala gazdinstva, Nedimović je rekao da je upravo ova proizvodnja šansa za gazdinstva do 2 ha. “Izuzetno je važna podrška razvoju organskog povrtarstva, voćarstva i stočarstva, što je jak otežak posao i potrebno je pomoći tim ljudima što više. Nije isto kada proizvodite nameštaj i kada proizvodite voće i povrće koje može da stoji 24 sata” dodao je ministar.
Nagrađeni projekti:
Marko Stojadinović, Gornje Grgure, Blace nagrađen je za projekat: Organska hrana – budućnost srpske poljoprivrede. Stojadinovići su na svom gazdinstvu objedinili ratarsku, stočarsku i voćarsku proizvodnju, a u svim segmentima proizvodnje primenjuju organske principe. Cilj projekta je unapređenje prerade organskih proizvoda, jer je to neophodno za sva gazdinstva udaljena od većih gradova i saobraćajnica.
Zoltan i Tatjana Idei, Temerin, nagrađenisu za projekat: Ono što poseješ, to ćeš i požnjeti. Njihov projekat je usmeren na unapređenje procesa sejanja organski gajenih kultura, a s obzirom na to da se bave pre svega povrtarskom proizvodnjom, koja zahteva značajan rad napolju, to bi im omogućilo da skrate vreme potrebno za realizaciju ove aktivnosti i utroše ga na druge segmente proizvodnje.

Ratko Aksentijević, Kraljevo, nagrađen je za projekat: Unapređenje organske stočarske proizvodnje – uzgojo vaca i goveda. Pored toga što je pokrenuo stočarsku proizvodnju na svom gazdinstvu, Aksentijević je pokrenuo i prvu grupnu sertifikaciju za stočare u Srbiji. Za sada, u okviru ove grupe je 89 malih gazdinstava sa teritorije nacionalnog parka prirode „Golija“, a njegov cilj je da broj gazdinstava dovede na više od 300. Na taj način, doprineo bi daljem razvoju organskog stočarstva u ovim krajevima i plasmanu organskih proizvoda. S obzirom na to da se radi o selima koja ostaju bez velikog dela stanovništva, uspeh ovog projekta je od velikog značaja za razvoj u okruženju gazdinstva Aksentijevića.

NLB Organic je konkurs koji NLB Banka organizuje sedmu godinu zaredom, nagrađujući najbolje projekte poljoprivrednih gazdinstava sertifikovanih ili u procesu sertifikacije za Organsku proizvodnju.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=83051

20 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Najbolji u Srbiji: Marko Stojadinović iz Gornjeg Grgura pobedio na NLB Organic konkursu sa projektom “Organska hrana – budućnost srpske poljoprivrede””

 1. blacanka

  konacno lepa vest, CESTITAMO na nagradi,i zelimo ti uspeh u daljem radu

 2. Da Vinči

  Svaka čast!! Potrebne su nam ovakve ideje.
  Napokon da kažemo da je i Blace u nečemu najbolje.

 3. Rika

  Hvala bogu da se ovo Grgure 1 pomene po nečemu lepom ****

 4. Veverica

  Svaka čast za Marka. I hvala bogu kad ga nema žironje da nešto kaže.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up