U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Najmasovniji protest đaka uz kratkotrajnu blokadu centra Kuršumlije: Vratite nam ime, jedini je njihov zahtev

Autor 14 sep 2018

KURŠUMLIJA-  Da učenici Gimnazije i Ekonomske škole ne odustaju od svog cilja, da vrate imena svojim školama, pokazali su danas najmasovnijim protestom do sada. Istakli su i parole: Gimnazija Kuršumlija! Vratite nam ime! Naš grad naša škola!

Nakon obraćanja učenika ispred škole uz poruku- protesti do ispunjenja zahteva, usledila je šetnja centrom grada i još jedno obraćanje. Učenici su se zatim uputili ispred zgrade opštine, očekujući da im se neko obrati ispred  lokalne samopurave. Pošto je to izostalo oni su nastavili protestnu šetnju do centra. Blokirali su centar grada ali su propustili vozilo hitne pomoći.

Učenica Ana Milenković, ispred đačkog parlamenta Ekonomske škole, započela je svoje obraćanje rečima da Ekonomska škola više ne postoji, i da je formirana nova- Kuršumlijsko-podujevska ekonomsko-tehnička škola.

-Novi naziv škole je izazvao burne reakcije učenika, profesora, naših roditelja i svih građanaKuršumlije. Okupili smo se da bismo izrazili nezadovoljstvo zbog naziva škole. Ja sam učenik IV godine, do sada sam išla u Ekonomsku školu u Kuršumliji i volela bih da u mojoj diplomi ne stoji Podujevo u nazivu škole. Isto tako učenici  prve godine upisali su Ekonomsku ili Tehničku školu a krenuli u školu koja nosi novi naziv. Naglašavam da nama ne smetaju učenici i profesori Tehničke škole već novi naziv škole koji je Ministarstvo nametnulo. Sve što ovim protestom želimo da postignemo je da se izbaci iz naziva škole Podujevo.  Ovo je Kuršumlija, grad koji ima svoju  tradiciju i identitet. Zbog svega toga ne smemo dopustiti da ostane ovakav naziv škole- istakla je Ana Milićević.

Vojin Ćosić, ispred Đačkog parlamenta Gimnazije, kazao je da su se ponovo okupili da bi  iskazali svoje  mišljenje o trenutnoj situaciji u školi. Izrazio je zadovoljstvo zbog pridruživanja učenika Ekonomske škole koji su stali uz njih  i poručio im i da imaju podršku gimnazijalaca u svakom pogledu.

-Naše nezadovoljstvo zbog promene imena naše škole i dalje raste. Nakon protesta koji smo održali u petak, 7. septembra, niko se nije oglasio na naš zahtev da želimo da se ime naše škole sačuva. Upravo zbog toga juče smo obustavili nastavu jer želimo da skrenemo pažnju na nas kao učenike i na naše mišljenje. Mi želimo da na našim diplomama piše ime škole koja nosi obeležje našeg grada- Kuršumlije, jer se mi školujemo i obrazujemo u ovom gradu. Mi naglašavamo da se sa nama slažu i učenici podujevske Gimnazije i da mi imamo njihovu punu podršku i oni su danas ovde sa nama. Mi želimo da nas čuju naša opštinska uprava, građanstvo, čiju podršku imamo, i cela srpska javnost. Želimo da Ministarstvo reaguje na naše nezadovoljstvo i da uzme u obzir naše zahteve i da počne da  rešava naš problem. Mi ćemo nastaviti sa protestima sve dok se ne uvaže i ne reše naši zahtevi- rekao je Vojin Ćosić.

Na kraju Ćosić se zahvalio svima koji  ih podržavaju i pozvao da im daju podršku u svim aktivnostima. Naglasio je da im puno znači  podrška profesora i što imaju  njihovo razumevanje.

-Hvala vam što ste dans ovde, to nam mnogo znači. Budite i dalje sa nama. Samo zajedno možemo doći do cilja-kazao je Ćosić

Učenici najavljuju proteste i za sledeću nedelju.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85164

14 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

12 komentara za “Najmasovniji protest đaka uz kratkotrajnu blokadu centra Kuršumlije: Vratite nam ime, jedini je njihov zahtev”

 1. Maja

  Kad je sve Srbija zasto se u Podujevu gimnazija ne zove kirsumlijsko_podujevska??????

 2. Trnavac

  Podrzavam ovaj vid protesta ali me stah da to nije hir profesora kao 2005 sto je bilo. Vodite red deco kada budete odgovarali jer sada vam profesori daju podrsku ali tada ce biti netolerantni i reci ce nema veze sto ste strajkovali sada morate da dobijete ocene.

 3. Deci treba vratiti skolu.
  Predsednik Aca Vucic je saznao, nalozice.
  Aca voli toplucu.
  Ocito da je oroblem u kadru ko ce biti nesto, resice i to Aca Vucic.
  Gradjani, oisitemu, muka jw sto in ne zna pa se ne rwsava.Oisite..

 4. Ljiljana

  Kuršumličani su bili jedinstveni kad se rešavala sudbina “ŠIK Kopaonika”. Svi smo bili danima na barikadama. Gde ste danas radnici da podržite svoju decu, školu i svoj grad? Gde ste ostali Kuršumličani? Podržavši promenu imena škole, podržačete i opstanak grada. Veliko bravo za decu i profesore. Bićemo uz vas do kraja.

 5. Boyan

  Trnavac,jedna profesorska sugestija: Ako zelimo da komentarisemo nesto,prvo se informisemo pa onda komentarisemo…..Cisto da nismo smesni!
  Pozdrav

 6. Pokrenuli nastavnici koji išli na Vučićeve mitinge a sad im ukidaju radna mesta. Mešanje dece u politiku je odvratno.

  • Tripko

   U našem slučaju sve je politika.. Decu koju je albanska iredenta poturala u prve redove ispred policijskih kordona 1980 g.sada gospodare Kosovskom ”državom”.. Život nije bajkoviti dnevnik RTS a i PINKA koji gledamo svakodnevno.. Kuršumličani napravite presek 2012 – 2018 gde se nalazimo u Vučićevoj ”bajci” i da li nam je za milimetar bolje?? Ko smo mi da sputavamo pokretačku snagu i energiju ovo malo zlatne dece što nam je ostalo u varoši koji žele da se obrazuju u nekada čuvenoj Kuršumlijskoj gimnaziji i ekonomskoj školi…

 7. Boyan

  Pokrenuli roditelji koji su radjali decu u Kursumliji i ne zele da im deca imaju Podujevske diplome! Nastavnici ce uvek podrzati sve sto je u interesu dece jer to im je posao! Cisto da znas da vecina profesora zvog srozanog ugleda Vucica ne moze da gleda a kamoli da mu ide na mitinge….Ne razumem zbog cega “hejtovanje” velikog problema u kome se Kursumlija našla . Vidite li da niko prstom ne mrda osim te dece i njihovih profesora

 8. Na kraju ce ta ista deca da ispastaju…

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up