U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Najtužnija mesta u Kuršumliji

Autor 14 sep 2018

KURŠUMLIJA- Svaka varoš ima neki svoj šarm. Negde su to lepe stare zgrade, negde drvoredi ili lepo uređen centralni gradski park ili trg. Kuršumlija se tek uređuje a centar grada će u narednom periodu dobiti potpuno novi izgled. Ono što bode u oči je nekoliko objekata koji su, kako reče jedan naš sagovornik, najtužnija mesta u gradu.

Mlin

Počećemo od nekadašnjeg mlina koji se nalazi u blizini Doma zdravlja, preko puta Crvenog krsta. Za ovo mesto se i dan-danas kaže-kod mlina, mada njega odavno nema a zgrada je zarasla u korov. Tužna slika za objekat koji treba da ima svetlo mesto u istoriji Kuršumlije jer predstavlja prvu, kako se danas kaže, industijsku zonu. Naime, na ovom mestu braća Najdanović su imala mlin, vunovlačaru, suknaru, električnu centralu… posle Drugog svetskog rata im je sve oduzeto a kad je formirana Zemljoradnička zadruga “Budućnost” ona je koristila te objekte a poslednje što se pamti je da je zadruga ovde imala otkupnu stanicu gde je otkupljivala razne šumske proizvode i kožu. Ovaj oblekat danas pripada Republičkoj direkciji za imovinu.

Pročitajte i...  Slavimo Svete Apostole Petra i Pavla

Drugo tužno mesto je stara pošta. Zgrada u skoro samom centru Kuršumlije. Ne zna se kad je objekat izgrađen ali se zna da je pripadao porodici Marković, kao i ceo potez od ove zgrade u ulici Vuka Karadžića do ulice Palih boraca.

Danas se na tom potezu nalaze dve stambene zgrade (u prizemlju jedne je Fond PiO) i još nekoliko kuća. Potomak vlasnika Momir Marković, čiji je otac posle Drugog svetskog rata bio predsednik Suda u Kuršumliji,  je podneo zahtev Agenciji za restituciju da mu se vrati ova zgrada. Sada je vlasnik zgrade opština. Stara pošta je možda i najveće ruglo u Kuršumliji i u njoj trenutno borave dve romske porodice.

Zgrada preko puta benzinske pumpe

Treće tužno mesto je zgrada preko puta benzinske pumpe u centru Kuršumlije u ulici 16. februar. Skoro niko ne zna ko je vlasnik ali smo ipak uspeli da saznamo da zgrada najverovatnije pripada Nestorovićima, koji vode poreklo iz sela Đake. Prema neproverenoj informacija ima puno naslednika ove zgrade.

Pročitajte i...  Žena svog života, Aska i prava Srbijanka

Četvrto tužno mesto je novijeg datuma. Dom kulture u Kuršumliji započet je 1987. godine. Projektovan kao arhitektonsko čudo sa bibliotekom, bioskopom, kancelarijama za kulturne radnike, konferencijskom salom sa 500 mesta, koja bi se koristila za muzičke priredbe i pozorišne predstave, danas je leglo pacova i spomenik ljudskoj gluposti.

Dom kulture

Investitor radova je bio tadašnji SIZ za kulturu, a sredstva su prikupljana samodoprinosom. Radove je započelo GP „Napredak“ i gradilo se dok je bilo novca. U međuvremenu, izvođač radova je otišao pod stečaj, SIZ za kulturu prestao da postoji i radovi su stali. Opštinska vlast je devedesetih godina objekat ponudila tadašnjoj Skopskoj armijskoj oblasti da ga završi i koristi kao Dom JNA. Vojska je prihvatila ponudu, ali kada su izračunali koliko će da košta završetak radova, odustali su i objekat vratili opštini.

Pročitajte i...  Kad putuješ Srbijom svrati u Blace: Ovde jedno selo čuva tajnu staru 16 miliona godina

Nezvanično da bi se ovaj objekat završio, kako je projektom predviđeno, potrebno je čak milion evra.

Tekst je napisan u okviru projekta “Selo čuva državu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85147

14 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Najtužnija mesta u Kuršumliji”

  1. Boki

    Ne znam da li u Srbiji postoji jadnije i tuznije mesto od Kursumlije..

  2. Gradjanin

    cela opstina je ruzna i tuzna. postali smo grad penzionera i smrti

  3. peda1

    Zaboravili ste bivsu stocnu pijacu i zadruge u Rasadniku ,ima koliko hoces ,steta tosu sve dobre lokacije u gradu ,izgleda to nije prioritet opstini da proda nekom,bolje da stoji i propada,Vaznoje da kafici na svakom cosku,cak su zauzeli trotoare za pesake,a kao pricaju da srede centar grada.Ali polako nicija nije do zore!!!

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up