Soko Banja

FAM

Beauty Solutions Blace
BlaceKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeReportažaŽitorađa

Nakrivio kapu, i uživa!

KURŠUMLIJA- Na pragu je zima. Meštani planinskih sela je čekaju spremni. Svaki domaćin je na vreme obezbedio osnovne namirnice i hranu za stoku. Prvi sneg iznenadi mnoge, naročito putare, ali ne i ovdašnje planince.

-Osnovno je da se pripremi hrana za stoku, i brašno i so. Kad to imam mogu da nakrivim kapu i da uživam-kaže Slobodan Urošević iz Igrišta, planinskog sela na 1.000 metara nadmorske visine. On je jedan od mlađih domaćina u selu, ima 60 godina, pa ima i snage da se pripremi za zimu. Problem je za stare i nemoćne, ako još i nemaju novca, a uglavnom nemaju, onda je muka.

Urošević kaže da mu se samo jednom desilo da ga iznenadi sneg, i da je ostao bez brašna. Kaže da mu je trebao ceo dan da po snegu do pojasa ode do 10 kilometara udaljene prodavnice i da donese kući brašno. Od tada, kaže, brašno kupuje dok se još čuju zrikavci.

Zima na planini može da bude veoma lepa za meštane planinskih sela. Nema mnogo posla i ima više vremena za druženje. Međutim, nema ljudi.

-Za razliku od proleća i leta, kada radim od zore do mraka, zimi zaista nemam mnogo posla. Namirim stoku, donesem drva, i to je to-priča Slobodan.

-Problem je što nemam gde da odem i nema ko da mi dođe. U celom selu nema deset-petnaest duša. Leti srećem ljude na putu, pored njive, kad obavljam neki posao, prozborim reč-dve…  Zimi, da mi nije televizora da se snjim malo “razgovaram” ili “svađam”, zaboravio bih da pričam, dodaje.

Slobodan kaže da ga najviše nervira kad ujutru uključi televizor a u velikim gradovima se žale: te sneg, te nema prevoz, te slabo grejanje… Kaže da je njemu sve potaman, a i nema kome da se žali.

0
0
Soko Banja

Povezano

Jedan komentar

  1. Obezbedio brašno, so i rakiju. Ovi u gradovima ako u frižideru nema nešto odmah svađa ko će da se obuje da ode 20 metara do radnje.

    8
    1
Pogledajte takođe
Close
Back to top button