U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Nama ne treba neprijatelj spolja…

Autor 23 mar 2019

PROKUPLJE- Tragom teksta iz lokalnog medija i reakcije čitalaca, vezano za sadnju drveća i stanje na keju Toplice s obe strane, pozabavili smo se faktičkim stanjem na terenu, bez namere da ikog prozivamo, već da iznesemo ono što je istina.


Deo između autobuske stanice i železničkog mosta gde su posađene sadnice (koje, uzgred budi rečeno, ne izgledaju kao da imaju pet godina), nikad nije bio šetalište. Upravo zbog automobila koji besomučno jure kolovozom pored, dižući prašinu i trujući izduvnim gasovima okolinu.
Ovo je, inače, jedan od lepših i čistijih delova keja na Toplici, možda upravo iz razloga što njime ne šetaju ljudi.


Jedino pravo šetalište i mesto sa najvećom frekvencijom ljudi je sa suprotne, leve, strane mosta, gledano u pravcu autobuske stanice, upravo zbog toga što u ovom delu nema saobraćaja.
Na žalost ovaj deo na samom početku “krasi” višedecenijska močvara stvorena izlivanjem kanalizacije na obalu, koja osim širenja nesnosnog smrada, može biti i izvor svekolike zaraze, o čemu smo već pisali na našem portalu.

Pročitajte i...  Puna Bolnica


Takođe, vaš novinar je već ranije upozoravao na to da zatrpavanje “Duneka” gomilama zemlje polako prerasta u ponovno formiranje deponije istovaranjem raznog šuta u produžetku, koje je u to vreme stiglo već do pola poljane, a da će rezultirati ponovnim bacanjem smeća, što je danas već faktičko stanje, koje se vidi na fotografijama.

I na ovom potezu uz kej svojevremeno su bile posađene sadnice i sitne perene, žbunasto rastinje, u akciji “1000 stabala za Srbiju”, koje posle sadnje nisu zalivane, posušile su se, i na na kraju sve do jedne bile polomljene.
Ista sudbina zadesila je i sadnice prema železničkom mostu, koje su sada zamenjene novim, JKP “Hameum”.
Nadajmo se da će ove sadnice biti bolje sreće i da će konačno u našem gradu zaživeti ekološka svest o tome da drveće treba i saditi, a ne samo seći.
A navika da svi bacaju đubre gde god je prvi trovač istovario svoju prikolicu, stvar je kulture i nivoa svesti o tome da čovek sam bezobzirno zagađuje sredinu u kojoj živi on i njegovi potomci.
Bar za to ne možemo okriviti “spoljnjeg neprijatelja”, jer smo neprijatelji sami sebi.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=463524

23 mar 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Nama ne treba neprijatelj spolja…”

  1. Realno

    E to je to, ali kako to nama objasniti. Ovo je to bombardovanje koje unistava nase i zdravlje nase dece plus hrana koju niko ne kontrolise.

  2. Tuzno je koliko smo nesvesni i nesavesni.

  3. ja

    tako vam je i na selima,svako ko zivi blizu reke sproveo je kanalizaciju u reku,a za smece da ne govorim

  4. Nepostoji gora nacija od nas Srba…

  5. TO JE NASA SLIKA I NAS SAVEST !!!!!!!!!

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up