U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Naše selo nekad: Koža banka-meso džabe

Autor 7 jula 2018

PROKUPLJE/ŽITORAĐA- Pre više od pola veka, skoro i čitavog, na selu se živelo veoma siromašno, a seljacima je bilo vrlo teško da prodaju nešto od svojih proizvoda. Veliki potrošački centri bili su udaljeni od zabitih i zaostalih sela Dobriča i Toplice, pa je bilo veoma problematično kako doterati letinu i druge proizvode do neke veće pijace. Zato su uglavnom bili orijentisani na prokupačku pijacu. No, većina tadašnjeg stanovništva Prokuplja imala je nešto imanja i stoke, tek za svoje potrebe, tako da su mogli ucenjivački da se odnose prema seljacima.

Naročito je bilo jeftino meso, odnosno “živa mera”. Izbor razne vrste stoke, subotom kad je bio pijačni dan u Prokuplju, bio je veliki. U to vreme širom Dobriča, Toplice, i po planinskim selima gajena su krda goveda, ovaca i koza, kao i svinje rase “buđavci”, tako da je bilo mesa za svačiji ukus.
Cene su bile nerealno niske, tako da se dobro jagnje ili jare moglo kupiti za banku, a koža se kasnije prodavala po istoj ceni, tako da je meso praktično bilo džabe.
U to vreme bilo je mnogo gradske sirotinje koja nije mogla da skupi ni tu banku, pa su morali da pomažu bogatijima koji su imali mogućnosti, oko klanja i čišćenja kupljene stoke, i za tu uslugu besplatno dobijali iznutrice, za svoje porodice.
Nije poznato da li je nadimak “crevari”, koji seosko stanovništvo često koristi za staroprokupčane nastao baš u ovom, ovako teškom vremenu i za seljake i gradsku sirotinju, ali jedno je sigurno. Nije bilo lako ni jednima ni drugima.
Seljaci su od prodate stoke jedva podmirivali osnovne potrebe i najčešće, oni, koji su proizvođači, ostajali bez mrsa u kući.
Ovo je za života pričao “Čeda Amerikanac”, naš čovek koji je obišao svet i družio se sa južnoameričkim “gaučama”.
Da bi Prokupčanima pokazao “svetsku modu”, Čeda je jednom prilikom 1932. godine u pidžami prošetao kroz grad!


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82715

7 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up