U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Naše selo nekad: Simiče bez leba

Autor 14 juna 2018

ŽITORAĐA- U dobričkim selima se pre nekoliko decenija živelo izuzetno teško i siromašno. Iako su Dobričani bili izuzetno vredni i imali dobra imanja, seljački proizvodi su bili jeftini, a državne i verske dažbine velike.
Većina dece i nije imala pravo detinjstvo, jer su već sa pet – šest godina navikavani na težak rad, ustajanje u ranim jutarnjim časovima kako bi isterivali na pašu svinje, stoku, živinu … Zbog toga je veliki problem bio naterati roditelje da daju decu u školu, tako da je u to vreme skoro 70% stanovištva bilo nepismeno uz retke izuzetke koji su završili osnovnu školu ili neki razred srednje škole.

Koliko se u to vreme siromašno živelo može se videti iz poznate anegdote nastale u to doba, a koja se može čuti i danas, kad je otac kupio maloletnom sinu simit, a ovaj kasnije pričao drugovima : “Prevari tatka, pa izedo simiče bez leba“!
Odrasli su ustajali pre osvita zore i još po mraku odlazili na polje, gde su ostajali do noći. Po dolasku kući morala se namiriti stoka, obaviti kućni poslovi, pa u krevet. Kuće su osvetljavale karabitne lampe ili “gasarčići”, male limene, kupaste, lampice na petrolej, sa fitiljem, ali bez zaštitog stakla. I one su smele da gore najviše sat vremena ili nešto malo duže. Kad bi se sve pogasile, selom bi zavladao potpuni mrak. Noću bi psi bili puštani s lanca, i samo bi se povremeno čuo njihov lavež.
Vatra u ognjištima nije gašena iz verskih razloga, a i da se nebi trošile mašine (dobrički naziv za šibice), već bi domaćice pepelom pokrile žar i ujutru ga raspaljivale. U većini domaćinstava se pekao kukuruzni hleb ili mešan sa pšeničnim brašnom. Samo retka domaćinstva su imala privilegiju da svakog dana jedu pšenični hleb. To se dešavalo samo u vreme svadbi, slava i verskih praznika. Tada su organizovane litije, koje su nošene “da bi Bog dao kišu”. Svako selo je imalo svoj “zapis” – neki stoletni hrast, gde je organizovan dodolski ručak.
Slave su bile slične ovim današnjim, a započinjane su u prevečerje sutrašnjeg praznika. Obavezni su bili “kolač i žito”, uz čitanje molitvi i druge verske obrede.
Deca su tada dobijala “kravajčiće”, o kojima se, kasnije, danima pričalo, kao i o događajima sa slave.

Free Download WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
free download udemy course
download lava firmware
Premium WordPress Themes Download
lynda course free download

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=81822

14 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Naše selo nekad: Simiče bez leba”

  1. Drug

    U svim selima se tako zivelo pa mozda igore do 90 -ih ,nista ćudno.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up