U kategoriji Poslednje Vesti, Prokuplje, Reportaža.

Naselje Sokićev bulevar dobilo ime po običnom čoveku iz Čačka

Autor 12 okt 2013

PROKUPLJE – Mnogo je znamenitih ljudi koji nisu rođeni u Prokuplju a živeli su ovde i ostavili značajne tragove, kao: vojvode Živojin Mišić, Milojko Lešjanin i Petar Bojović, pa pukovnik Avram Dragojlović, najviše odlikovani srpski oficir, dr Aleksa Savić, osnivač bolnice i ministar zdravlja, Anđelija Lazarević, ćerka Laze Lazarevića, koja je ostavila i roman o ovom gradu…I stara istorija puna je legendarnih imena, počev od Juga Bogdana i njegovih devet sinova i kćeri carice Milice.

PROKUPLJE- 2013-SOKICEV BULEVAR-Ne zna se ko je dao ime-Foto D. Borisavljevic 2

Nikome, međutim, nije odata tolika počast da se celo jedno naselje nazove po njegovom imenu. Da je živ, tome bi se čudio i sam Dragan Sokić, čije ime stoji na tabli u naselju na desnoj obali Stražavačke reke, pored puta kojim se iz Niša dolazi u Prokuplje. Ovaj Čačanin došao je ovamo šezdesetih godina prošloga veka, kada je završio pravni fakultet u Nišu i upoznao Prokupčanku Snežanu, kojom se i oženio. Bio je u dva navrata sudija za prekršaje i načelnik Sekretarijata za urbanizam i stambeno-komunalne poslove pri opštini.

Naselje, koje, bar po tabli, nosi njegovo ime, izgrađeno je sedamdesetih godina prošloga veka na mestu voćnjaka Srednje poljoprivredne škole. Dve njegove mesne zajednice uzele su imena Selja 1, i Selja 2, prema Radošu Jovanoviću Selji, osnivaču te škole još pre rata, prvoborcu, istaknutom državniku…Najduža i najšira ulica dobila je ime Elisija Popovskog, jednog od pokretača partizanskog pokreta u Toplici. U njoj su i Sokići podigli kuću. Draganovim zalaganjem, prva ulica koja je asfaltirana i uređena kao pravi bulevar, bila je baš ta. Tako je narod počeo da je zove – Sokićev bulevar.

Popovski kao da nije imao sreće: devedesetih godina gradski čelnici dali su ovoj ulici ime Veljka Milankovića Vuka, krajinskog komandanta. Na jednoj zgradi postavili su i bareljef sa njegovim likom.

Došli su, potom, na vlast drugi ljudi. Oni nisu dirali ni naziv ni bareljef, ali su sa druge strane postavili tablu na kojoj su ispisali „NASELjE SOKIĆEV BULEVAR“, ćirilicom i latinicom.

PROKUPLJE- 2013-SOKICEV BULEVAR-Sa jedne strane legende a sa druge obican covek-Foto D. Borisavljevic

Saša, sin Dragana Sokića, kazao nam je da njega, ni bilo koga iz porodice, niko nije pitao. „To nam ne smeta, ali bio je osnovni red da nas pitaju. Jedno je što je narod tako nazvao ovu ulicu, a drugo je što se ozvaničuje i tablom i to za celo naselje“, kaže. U Direkciji za urbanizam su mu rekli da je to uradila služba za komunalne poslove opštine. Vesna Živković, načelnik tog odeljenja, kratko nam je odgovorila: „U poslednjih pet godina preko ovog odeljenja nije išao takav predlog za promenu naziva ni ulice, ni naselja“. Svetislav Dragićević, nekadašnji sekretar opštine, veli da nije lepo što je takva tabla postavljena, mada se na seća, jer je prošlo mnogo vremena, da li su i oni tih godina sproveli svu potrebnu proceduru za naziv naselja „Selja“.

Da ironija bude veća, na prvoj zgradi u ovom naselju nedavno je naslikan grafit, na kojem je preko celoga zida lik Juga Bogdana, a oko njega ispisane legende ovoga grada: Hameum (rimski naziv grada), Sveti Prokopije (svetac po kojem se grad danas zove), pa Gvozdeni puk, Toplički ustanak…

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=5330

12 okt 2013. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions