U kategoriji Poslednje Vesti, Prokuplje, Reportaža.

Naši Beograđani: Kod Kize na prasetinu i ladno pivo

Autor 12 mar 2019

BEOGRAD- Ukoliko zalutate, ili namerno svratite u beogradsko naselje Vidikovac, nemojte zaobići čuvenu pečenjaru “MAG”. Tu ćete sigurno moći da uživate u najboljem pečenju u gradu. Ako ste samo svratili na piće u restoran u čijem je sklopu pečenjara, moći ćete da se “namezite” mirisa vrhunskog pečenja, koje se širi u restoranu i oko njega. Tako i onaj ko je pošao da traži ovaj popularni objekat, neće moći da ga promaši, prateći miris praseta ili jagnjeta, koje se okreće i cvrči na ražnju, hvatajući žuto rumenu koricu, o čemu pomno brine vredni i neumorni gazda objekta Zoran Milosavljević , među sugrađanima i gostima njegovog objekta, poznatiji kao Kiza.


Omiljen zbog svoje vrednoće i poštenja, stvorio je oazu mira u koju svakodnevno svraćaju komšije, ljudi iz okoline, i sa obližnje pijace, iz prostog razloga, jer će ovde moći u hladovini da popiju piće, ljudski se našale, opuste uz stalno prisustvo nenametljivog gazda Kize, koji vodi računa da sve bude pod kontrolom i uredno, a da se to ne primećuje.
Posao ne bira. Dok peče prase stiže i da posluži goste pićem, pečenjem, roštiljem, po potrebi obavi ketering uslugu …
A zašto je, zapravo, za nas interesantan ovaj objekat, i ovaj tihi, vredni čovek?
Zato jer se radi o našem zemljaku iz okoline Prokuplja, konkretno, sela Jabučeva, rođenog 1957. a stanovnikom Beograda već od 1977. godine, čoveka bogate i interesantne biografije.
Zoran je došao u velegrad na studije i tu ostao do danas.
Upisao je prvo FON, a zatim i metalurgiju. Metalurgiju je završio, ali je, na žalost, FON ostao nedovršen, zbog nedostatka materijalnih uslova za nastavak studija.
Borac, kao svaki Topličanin, Zoran je shvatio da se mora dalje, zaposliti, raditi, živeti …
Nalazi posao u fabrici odlivaka FOB pri IMT – u. Tu je radio do 1996. godine, kada fabrika odlazi u stečaj.


Šta dalje, pitao se Zoran, ne dozvoljavajući da život teče mimo njega. Otvara diskont pića u beogradskom naselju Vidikovac, u saradnji sa tada još uvek aktivnom Jagodinskom pivarom.
Započinje i vlastitu proizvodnju sokova u svom pogonu, koja je odlično radila četiri godine.
Poznati slučaj “Zozovača”, posle koga je izglasan zakon kojim se zabranjuje svaka privatna proizvodnja pića, zauvek je zatvorio, ne samo Zoranov, već i mnoge druge privatne pogone za proizvodnju pića. Moralo se ići dalje …
I tad naš vispreni Topličanin, primetivši da u Beogradu nedostaju pečenjare, dolazi na ideju da otvori svoju. Nalazi zemljaka, koji je za ovu vrstu posla majstor, i saopštava mu svoju zamisao.
Ovaj ga priupita:

-A, znaš li ti da pečeš prasiće?!
-Ne, odgovori mu ladno Zoran.
-Pa kako onda misliš da držiš pečenjaru?!
-Evo ovako, reče Zoki, Ti ćeš da pečeš prasiće kod mene, a ja ću da gledam od tebe i učim!
Tako pade dogovor. Beše to godina 1995. Posao je krenuo odlično, peklo se i do 15 prasića dnevno.


Majstor je u pečenjari radio desetak godina, a onda je posao pečenja preuzeo Zoran. I reklo bi se da je učenik prevazišao učitelja. U pečenju prasića je postao vrhunski, jer se kod njega pečenje naručuje za sve prigode, a služi se i u restoranu. Kao ugostitelj i čovek postigao još više.
U današnjem vremenu nervoze i stresa, Zoranov objekat je uvek pun raspoloženih gostiju, koji ga tu mogu zateći u svako doba dana. Malo obiđe prase koje se peče, malo kuhinju, šank, malo popriča s gostima, ode da donese piće, usput isprazni piksle, ispravi, ili zameni nakvašen stoljnjak … Jednom rečju, pravi domaćin!
Rodni kraj obiđe kad mu to vreme dozvoli. A vremena je malo. Zato je u Prokuplju i Jabučevu svega 2 – 3 puta godišnje.

Za kraj sam ga upitao kako je prihvaćen u sredini u kojoj sada živi. Njegov odgovor je bio jednostavan, u njegovom stilu: Dobro sam se snašao.
Odlazim, dok “zemljak” s izvesnom dozom sete gleda zamnom, i znam da ću i sledeći put, kad budem došao u moje nekadašnje beogradsko naselje, ponovo svratiti kod mog dobrog zemljaka, kao i svaki put, toliko godina unazad.
Jer, u mojoj glavi su zauvek ostale reči koje sam čuo više puta i koje su godinama bile uobičajene u kraju: Ajmo kod Kize, na pečenje i ladno “Jagodinsko“!

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=462856

12 mar 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Naši Beograđani: Kod Kize na prasetinu i ladno pivo”

  1. Marko

    Ako idem za Beograd du da svratim. Do tada pecenje samo kod Firge u Kursumliju

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions