U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Nastavlja se obnova crkve kod Tmave i Spanca

Autor 3 avg 2019

KURŠUMLIJA – Od početka obnove crkve Ognjene Marije, koja je u narodu poznata kao Blaga Mara, između sela Tmave i Spanca, radovi se izvode u kontinuitetu u okviru prikupljenih sredstava. U poslednje vreme urađen je  deo ikonostasa i kameni pod. Naredni planovi su završetak ikonostasa a zatim pripreme za freskopisanje, zvonik i još mnogo toga, ističu Zoran Ćirković i Saša Ognjanović, rodom iz Spanca.

I ove godine  na saboru, 30. avgusta na Ognjenu Mariju, na liturgiji su se okupili i Tmavljani i Spančani,  i da ujedno vide kako teku radovi na obnovi. U samoj crkvi ima tri stare relikvije: kandilo, ikona i zastava (litijski barjak).

-Ikona Ognjena Marija, koju pamte mnoge generacije i koja i dan danas stoji u crkvi kao glavna poklona ikona, je još iz 1937.  godine. Ona je poklon za osveštanje crkve koju je tada obavio vladika Niški Jovan mog dede Bodoljuba Ćirkovića, koji se patrijarhom Pavlom završio Bogosloviju, predavao na Teološkom fakultetu, i bio rizničar Patrijaršije. Bio je oženjen baba Zorom iz familije Vladike Svetog Nikolaja  Velimirovića, ona je jedina iz Velimirovića ostala u Srbiji kada su Velimiriović odselili za Englesku.  Tako da je ova ikona svedok kada se veliki broj ljudi ovde okupljao i perioda  kada je crkva počela da propada i kada je u nekoliko navrata pokušavano da se obnovi-kazao je Zoran Ćirković, koji dugi niz godina radio na azijskom kontinentu a živi u Nišu, ali kako ističe, često dolazi u rodno Spance, gde se odmara akumulira pozitivnu energiju u prirodnom ambijentu.

Pročitajte i...  Završena obuka za krojenje i šivenje

I Zoran Ćirković i Saša Ognjanović, koji živi u Kuršumliji a rodom je iz Spanca, naglašavaju da ima jako puno posla do završetka kompletne obnove kako bi se crkva pripremila za osveštanje, ali nema odustajanja. Pozvali su sve blagočestive ljude, Spanačane i Tmavljane, sve Kuršumličane, Topličane i sve ostale Srbe u zemlji i dijaspori, da u okviru svojih mogućnosti pomognu.

Namenski žiro račun za obnovu crkve Ognjene Marij je 840-4436745-39, a donatori iznad 20.000 hiljada biće upisani kao ktitori.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470072

3 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up