Smiley face
U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Nekad bilo, sad se priželjkuje

Autor 26 avg 2018

KURŠUMLIJA- Pričao mi moj deda Milorad da je zapamtio kako mu se jadao njegov deda šta mu je u životu najteže bilo. Bivale su gladne godine kad žito nije dobro rodilo, pa u žetvu dođu turski sejmeni (poreznci)  da oduzmu svaki deseti snop žita, nešto sena i po nešto stoke. Turci otišli, a mi to preživesmo.

U Sagonjevu više nema žetve ni vrše, sada narod u njive zasadio neko „trnje“, tako su vikali naši stari. Od tog „trnja“ (maline i kupine) selo se oporavilo.

Zapamtio ja za vreme bivšeg režima moćni direktori za naftu i nameštaj trgovali su i sa našom malinom. Verovatno su oni dobro zarađivali a nama su otkupljivači plaćali po 4 marke za kilo maline.

Zapamtio ja i 2012. godinu, dobro rodila kupina, pa navalili razni trgovci i plaćali nam po 180 dinara u njivu za kilo kupine.

Zapamtio ja i 2017. godinu, kada su političari počeli da pričaju seljacima da ne može više da se lepo živi od 20 ari maline, a ta njihova priča se ove godine i ostvarila.

Voleo bih ja, kad bi neka vlast htela, da uzme jos dve marke (evra) za njih kao u vreme bivšeg režima a da nama ostave samo dva evra (marke), a da Evropljani ne budu oštećeni u ceni koju i sada plaćaju za naše ukusne maline.

Voleo bih ja da od mojih 10 nabranih kupina uzmu dve pa i tri kupine neki Turci ili Evropljani, a onih 7 ili 8 da mi plate po ceni koju oni plaćaju kada kupuju naše kupine.

Bio ja u Evropi (CH) u goste kod rodbine, i tamo me posluživali sa voćnim šlagom sa 4 komada maline. Bila je to malina iz našeg kraja, poznao sam je po ukusu i miorisu. To su platili samo 3,6 CH (oko 3 evra).

Ne bih voleo ja više da radim džabe u mom voćnjaku maline i kupine, bolje mi je da dzabe leškarim i odmaram se, a za hleb ću se snaći, a Evropljani  neka i dalje jedu naše maline i kupine za iste pare.

(Autor Radovan Radovanović, Sagonjevo)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=84502

26 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Nekad bilo, sad se priželjkuje”

  1. Nasem seljaku nije to valjalo pa su doveli bolje i postene

  2. Alex

    Sta se bune pa svi do jednog su glasali za ove sada…. i opet ce da glasuju uz malo propagande u Dnevniku 2.

  3. Priko sve si upravu, seljak uvek najebe, pozdrav,

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up