Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Nekad uobičajeno, danas nepojmljivo: Mrsoljive mladoženje

Autor 16 apr 2018

ŽITORAĐA- Zbog nepostojanja poljoprivredne mehanizacije, do pre nekoliko decenija dobrički seljaci su bili preopterećeni ručnom obradom svojih imanja, u kojoj su učestvovali svi članovi domaćinstva. Muške glave su od najmanjih nogu bile uključivane u poljske radove, dok je ženski deo populacije imao druga zaduženja. “Reduša” je bila žena, koja je određene nedelje ostajala u kući, spremala hranu, mesila i pekla hleb u crepulji, za umorne ratare.
Ostale su na obramcima nosile spremljenu hranu i vodu na njivu, gde se najčešće u hladu krošnje nekog velikog hrasta ili oraha ručavalo.
Zbog svega ovoga dobričani su običajavali da sinove žene praktično početkom puberteta, obično između trinaeste i petnaeste godine života, a za snahe su birane stasite devojke, koje su prevalile dvadesetu, kako bi kuća bila ojačana sposobnom radnom snagom. Naročito se vodilo računa o dobrom mirazu, koji uz stariju devojku obavezno sledi, kako bi se uvećao domazluk.
Traume ovakve vrste “pazara” poznate su samo devojkama, čija su napupela mlada tela, željna milovanja i čvrste muške ruke u krevetima dočekivali “mrsoljivi dečaci”. Ovakve mladoženje, koje je više interesovala kliska ili gudža, najčešće su se uspavljivali čim legnu u krevet, ostavljajući žene da sa čežnjom polako venu, gubeći jedrost i lepotu, u iščekivnju da im muževi odrastu. Ovi dečaci su postajali dede već pre tridesete godine života u dobu u kojem su se momci iz drugih krajeva tek spremali za ulazak u bračne vode. Zato su se po nekad kod snajki dešavale “greške”, često obavijene velom sumnje, koje su za uvek ostajale tajna sakrivena u tami vajata i konopljara …


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=79008

16 apr 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Nekad uobičajeno, danas nepojmljivo: Mrsoljive mladoženje”

  1. Jako ste me nasmijali ovom pričom.

  2. jeste tako. al su ti mrsoljivci i njihove stasite zene pravili po pet,sest deteta ,za raszliku od danasnjih stasitih momaka i baba devojaka.

  3. Ljuba Milić

    Nije problem napraviti decu već odgajati. Oni su to uspevali.

  4. mladen radonjic

    stara dobra vremena

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up