U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Nekategorizovano.

Nema setve, neće biti ni hleba!

Autor 10 nov 2018

KURŠUMLIJA- Na teritoriji opštine Kuršumlija poslednja tri meseca skoro da nije pala ni kap kiše zbog čega su njive, kako reče jedan naš sagovornik, kao beton pa nije moguće zasejati pšenicu i druge ozime kulture. U selima Pepeljevac, Mačkovac, Pljakovo i Vrševac u kojima se najviše seje pšenica nije zasejano ni 20 odsto.

Zoran Minić iz Pepeljevca kaže da je zemlja toliko tvrda da ne može da se ore niti seje.

-U Pepeljevcu i Mačkovcu zasejano je samo oko dva hektara. Probao sam da orem ali je zemlja toliko tvrda da to nije moguće. Ako ne padne kiša neće biti ni setve-kaže Minić i u ovoj teškoj situaciji za seljake uspeva i da se našali: “Kiša u toku godine padne u dovoljnim količinama nego padavine nisu dobro raspoređene po mesecima”.

Kada je bila berba jagoda kiša je neprestano padala a kad je bilo vreme za setvu pšenice nije pala ni kap, pojašnjava Minić.

On pojašnjava da je letos posejao detelinu na 60 ari. Posle tri meseca suše od nje više nema ništa pa će na proleće da preore i poseje ponovo.

Slična situacija je u u kosaničkom kraju gde je proletos u dva navrata palo toliko kiše da je nastala nemerljiva šteta. Međutim, kada je trebala kiša, nije je bilo. U selima u gornjoj Toplici odavno su meštani prestali da seju pšenicu jer je, kako kažu, neisplativo. Najviše su imali problema oko žetve jer se kombajnerima ne isplati da dolaze da žanju na malim razbacanim parcelama.

Slobodan Urošević iz Igrišta kaže da ne seje pšenicu. Opredelio se za krompir i maline. Pojašnjava da ove kulture daju bolje prinose i više se isplati.

Kad se ne seje pšenica i kukuruz onda se ne drži ni stoka.

Tako recimo u tri sela jedno pored drugog pored Toplice: Vlahinji, Žuču i Selovi, nema ni jedna krava. T je nekada bilo nezamislivo jer je stočarstvo bilo glavni izvor prihoda.

Nepredvidive vremenske prilike su jedan od razloga što se sela sve više prazne jer ljudi idu za sigurnijim poslom.

 

Tekst je napisan u okviru projekta “Selo čuva državu”, koji se sufinansira iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=87728

10 nov 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up