U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Ništa bez pite!

Autor 10 jan 2019

PROKUPLJE- Ne znamo tačno kada su “spašene” domaćice da ne razvlače domaće kore za pitu, ali šezdesetih godina, već su u Prokuplju bili Goranci i Makedonci, koji su izvodili svoju čaroliju iza zatvorenih vrata.

Srećnici bi krajičkom oka, ako su vrata radionice bila otškrinuta, mogli da vide ogromnu svežu koru, razvučenu preko belog platna, koja je širila specifični miris.
U glavnoj ulici porodica Vitka Makedonca, koji je sada poznatiji kao vlasnik butika, i koji je izvesno vreme nastavio porodični zanat, a zatim posustao, da li pred teškim poslom, ili pred najezdom korara, tek, tih godina su bili neprikosnoveni u ručnoj izradi domaćih kora za razne vrste pita. Odmeravanje je bilo na licu mesta, nisu bile upakovane, a roditelji bi kad šalju decu po kore, uvek morali da naglase, da li su im potrebne – kore za gibanicu ili, pak, kore za “suvu pitu i baklavu”.
Žena koja ih je prodavala bi veštom rukom stavljala na vagu sa dva tasa. Na jednom metalne tegove, na drugom kore. Vaga bi obično “poskočila” i preko pola kilograma, koliko je bilo potrebno našim majkama da prave razne pite, a da se ne namuče oko mešenja kora.
I na taj način širio se progres po maloj varoši.
A onda su početkom devedesetih krenuli razni proizvođači da plasiraju kore ujedinjene u “kore za pitu i baklavu”. Sve je bilo upakovano, s nazivom proizvođača, nudilo se na svakom koraku, razbijajući nam onu čaroliju iz šezdesetih godina.
Ali, pita je pita, naša omiljena, i posebno u vreme Božića, proslava, posta, Prokupčani uživaju u kulinarskim veštinama svojih žena, koje za pet minuta slože, pitu sa sirom, kupusnik, pitu sa zeljem, pečurkama, tikvenik, pa čak i praznu pitu …
Mada čovekova priroda, koja uvek stremi nezadovoljstvu, a i po malo elegičnom sećanju na prošlost, često nas natera da u sebi pomislimo – ipak ništa bez domaćih kora!


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=97356

10 jan 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions