U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Norvežani u Prokuplju

Autor 7 jun 2019

PROKUPLJE- Delegacija norveške komune Hemnes, sa kojom je Prokuplje pobratimljeno dugi niz godina, danas je posetila naš grad i sa predstavnicima lokalne samouprave i Topličkog upravnog okruga razgovarala o produbljivanju saradnje u narednom periodu.

Ovu delegaciju, koju su činili predsednica Kristine Trones i predsednik Društva prijateljstva Norveške i Zapadnog Balkana Rolf Fjelestad sa saradnicima, primili su načelnici Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović i Gradske uprave Nikola Koprivica.
-Zadovoljstvo mi je i čast da primim prijatelje iz Norveške, da ovakvim susretima nastavimo tradiciju očuvanja našeg istorijskog prijateljstva koje ima duboke korene. Istorijska povezanost naša dva naroda datira još iz perioda Drugog svetskog rada. Svi znaju šta je narod Norveške uradio za srpske vojnike koji su bili u nacističkim logorima u ovoj dalekoj zemlji na severu Evrope, rekao je Aranđelović i podsetio da je Hemnes komuna među prvima upitila pomoć Prokuplju tokom katastrofalnih poplava u Srbiji.
On je istakao da će se izuzetno dobra i plodotvorna saradnja između prijateljskih naroda Srbije i Norveške nastaviti, sa težnjom da se proširi na sve oblasti društvenog života i stvaralaštva.
Predsednica komune Hemnes, Kristine Trones je rekla da je do sada već dva puta boravila u Prokuplju.
–Uvek kada dođem, vidim nešto novo i grad mi izgleda još lepše. Oduševljena sam prijemom i gostoprimstvom. Saradnja između naroda Srbije i Norveške je tradicionalno dobra, istorijska i traje pola veka. Zbog toga osećam veliku odgovornost i obavezu da našu međusobnu saradnju podignem na još veći nivo, izjavila je ona i dodala da Društvo prijateljstva Norveške i Zapadnog Balkana ima višegodišnju saradnju i sa drugim gradovima i opšinama u Srbiji.
Povodom obeležavanja 50 godina međusobne saradnje, predsednica Hemnes komune je pozvala načelnika Topličkog okruga Milana Aranđelovića da u septembru poseti ovu opštinu, što je on sa velikim zadovoljstvo prihvatio.
Delegacija je posetila i spomenik junacima “Gvozdenog puka”, a gosti će tokom boravka u Prokuplju posetiti još neke kulturno-istorijske znamenitosti, i upoznati se sa privrednim potencijalima našeg kraja.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467470

7 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up