U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Nova knjiga Radoljuba Gligorijevića „Među vihorima“: Sećanje na vitezove Gvozdenog puka

Autor 7 dec 2019

KURŠUMLIJA- Nakon naslova „Heroizmi i stradanja“i „Lepogorska ognjišta“, književnik Radoljub Gligorijević objavio je i treću knjigu „ Među vihorima“, koja govori o seljacima iz oblasti Kosanice, učesnicima Balkanskih ratova i velikog otadžbinskog rata, među kojima je najveći broj pripadnika čuvenog Topličkog Gvozdenog puka „Knjaz Mihailo“.

Baveći se novinarstvom Gligorijević je obišao mnoga sela Kosanice i beležio sećanja preživelih i njihovih potomaka, na zlo, ratna i nevoljna vremena. Deo toga objavio u ovoj 32. knjizi po redu, da bi se to doba sačuvalo od zaborava za buduće naraštaje.
-Novo ispisivanje srpske istorije. Koliko god da se zapiše o ovoj najelitnoj jedinici srpske vojske malo je, nove knjige tek treba da se napišu. Odanost rodnoj grudi, svom rodu i slobodi, rodoljublje i heroizam ratnika ovog kraja, na delu potvrđeni, duboko urezani u pamćenje potomaka i naroda, prikazani kroz junaštvo i stradanje nekoliko familija-istakao je Radoljub Gligorijević, književnik.
Akademik Vasa Čubrilović, zapisao je „ da je Srbija u Topličkom okrugu zbrinula desetine hiljada doseljenika, a oni su se svojoj domovini odužili na najbolji način, davali su joj najbolji i najhrabriji puk njene vojske- Drugi pešadijski puk prvog poziva „knjaz Mihailo“, jedini puk sa počasnim nazivom „Gvozdeni puk“. Njegov treći bataljon- Kosanički bataljon- bio je udarna pesnica i oštro koplje koje je probijalo sve prepreke.
Doseljavanjem Srba u Toplicu, svijanjem gnezda „među vihorima“, gde su tekli zlatonosni potoci za Nemanjićke vladavine, ne znači prestanak njihovog stradanja. Ratne godine i stradanja samo se smenjuju. Srpsko-turski rat, oslobađanje Kuršumlije, kad agarjani okitiše srpskim glavama grad, sledi Balkanski, oslobađanje Stare Srbije, Veliki rat, samo stradanje kao usud. Rađa se Gvozdeni puk, najodlikovaniji, ponos za večnost. Uvek na braniku jer otadžbina zove a sloboda nema cenu. Heroizam je autor predstavio kroz porodice iz Lukova i Rudara, braću Ćiriće. Kroz ratni dnevnik iz „Bitke na Drini“, i spasavanju Milunke Savić, srpske Jovanke Orleanke, najdlikovanijeg borca, po kazivanju potomka Zorana Đorđevića.
Francuski maršal Franše dEpare o srpskim vojnicima zapisao je:
„To su seljaci, skoro svi; to su Srbi, tvrdi na muci, trezevni, skromni, nesalomljivi; to su ljudi slobodni, gordi i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I, eto, kako su se namah za slobodu zemlje, ti seljaci, bez napora, pretvorili u vojnike najhrabrije, najbolje od svih. To su te sjajne grupe, stvorene od izdržljivosti i poleta, zbog njih sam gord što sam ih vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobedonosnu slobodu njihove otadžbine“
Knjiga je štampana u malom tiražu, i može se naručiti na: 027/ 383- 469

Mr Radoje Kostić, profesor istorije u recenziji ove knjige naglašava da u slobodarskom Topličkom okrugu ustanički Kosanički srez je imao najburniju prošlost, počev od ranog srednjeg veka do današnjih dana.
– U drevnoj Kuršumliji, u 12. veku, začela se srpska državnost, kultura i duhovnost. Ovde je veliki srpski župan Stefan Nemanja imao prvu prestonicu, a podizanjem dva velelepna manastirska hrama- Svetog Nikole na ušću Kosanice u Toplicu, na znalački odabranom mestu, ostavio je trajne uspomene. Kosanički srez je jedan od najmanjih i retkih u kraljevini Srbiji koji je imao veći broj stanovnika 1910. nego 1921.godine. Godine, 1910. ovde je bilo 25.864 stanovnika, a u oslobodaličkim ratovima od 1912. do 1918. izgubljeno je više od 1.000 žitelja. Rast stanovništa u Kosanici je zabeležen tek 1931.godine. kazao je profesor Kostić.
Gligorijevića poruka ovom knjigom je da sačuvamo bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Ovo je građa za izučavanje prošlosti našeg kraja i motivacija da se čuvaju slobodarske težnje naših slavnih predaka, Topličana i Kosaničana.

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475263

7 dec 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Nova knjiga Radoljuba Gligorijevića „Među vihorima“: Sećanje na vitezove Gvozdenog puka”

 1. Verni citaoci i ostali ocekuju da ce gradska bibilioteka organizovati prezentaciju knjige i predstaviti stvaralastvo naseg lokalnog pisca vicnog peru, NAJZAD. Nadamo se da nije izopsten i omrazen kod onih koji nikad nista nisu napisali sem prepisali i tudjim se velicali.

  • Biblioteka

   N.G.
   Što se tiče predstavljanja Gligorijevićevih knjiga stojimo uvek na raspolaganju. U pitanju je samo pristanak i zainteresovanost autora za tako nešto.

   N.G.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions