U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Novi auto-put stare dileme: Ko će imati koristi od auto-puta Niš-Priština?

Autor 9 jan 2019

KURŠUMLIJA- Najavljena izgradnja auto-puta Niš-Priština uzburkala je Toplicu. Svi su se uskomešali, i čekaju da se počne sa gradnjom. Svako ima neke svoje razloge za strah i radovanje. Mali privrednici strahuju od dolaska novih investitora i nove konkurencije. Nezaposleni se raduju i gaje nadu da će auto – put privići nove investicije i otvoriti nova radna mesta. Vlasnici parcela kroz koje prolazi trasa puta očekuju adekvatne naknade…
Podsećanja radi dužina auto-puta E 80 od Niša do Merdara iznosi 76,92 km. Prolazi kroz opštine: Merošinu 15,74 km, Prokuplje 23,14 km. i Kuršumliju 38,03 km.

Od najave izgradnje dve teme su se izdvojile:
1. Ko će imati koristi od novog auto – puta i
2. Kolika će biti cena naknade eksproprijacije zemljišta.

Oko prve uglavnom se spore vlast i opozicija. To da li će novi “auto – put mira“, kako se još naziva, doneti prosperitet i blagostanje građanima Toplice, ili će poslužiti da preostalo stanovništvo brže njime otputuje u beli svet u potrazi za boljim životom? Da li će biti od koristi građanima Srbije ili Albanije, ili pak NATO paktu, koji je luku Drač u Albaniji proglasio za jednu od svojih strateških luka, ostaje nam da vidimo u narednom periodu.
Ono što najviše interesuje stanovnike topličkih opština, kroz koje prolazi maršuta “puta mira“, jeste visina naknade za eksproprijaciju zemljišta koje se nalazi na toj deonici. Postoje razne špekulacije da će se cene kretati od nekoliko desetina evra za jedan ar zemlje, pa do nekoliko stotina evra za ar.
Ono što je sasvim izvesno, a kako zakon i pravila nalažu, jeste da će se zemljište otkupiti po tržišnoj ceni, a da će preporučenu cenu dati Poreska uprava, uzimajući tom prilikom u obzir sve relevantne komponente koji utiču na formiranje tržišne cene.
Na primer, za poljoprivredno zemljište je predviđeno (način korišćenja, sistemi za navodnjavanje/odvodnjavanje, tereti i ograničenja i dr.), za građevinske objekte (godina izgradnje, godina dogradnje, godina adaptacije, objekat u izgradnji, objekat za rušenje, način gradnje objekta, materijal objekta, sistem za grejanje i hlađenje, tereti i ograničenja…)
Iako gradnja još uvek nije počela, a u toku je javnu uvid u Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E–80, deonica Niš-Merdare. Svi nestrpljivo očekuju kada će konačno otpočeti radovi.
Da ovaj auto – put predstavlja jedan od veoma bitnih prioriteta republike Srbije, govori činjenica da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 9. jula prošle godine. godine, zamolio kancelarku Nemačke Angelu Merkel da ubrza realizaciju auto – puta Niš – Priština.
Nadam se da će se uskoro razrešiti stara dilema novog puta i odgovoriti da pitanja koja muče stanovnike topličkih opština, koja se tiču konačne maršute, cene eksproprijacije i ko će na kraju imati korist od ovog novog auto – puta.

(Autor Nikola Dragović, diplomirani politikolog)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=90254

9 jan 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

27 komentara za “Novi auto-put stare dileme: Ko će imati koristi od auto-puta Niš-Priština?”

 1. Mestanin

  Koji autoput ?

 2. Siptari da sto pre pocnu da kupuju od merdara ka centralnoj srbiji.

 3. Nazalost i taj put se pravi zbog Siptara da sto bezbednije i brze putuju ljudi iz Albanije i Kosova prema Evropi kakve koristi ce imati Srbija nikakve jedino ce najvise da kosta Srbiju i plus Siptari ce svo smece sa Kosova istovarati pored autoputo toliko o koristi autoputa.

 4. IMACE ONAJ STO NAPLACUJE PUTARINU

 5. Nije bas sve tako.
  Evo ja imam nekih 4 ha
  sume u selu Zebica,
  kod Djavolje Varosi,
  ostalo od predaka.
  Ako taj put zazivi,
  ja sam zainteresovan da dodjem da ulozim kapital,
  da ozivimo nasu Toplicu.

  • Bojan Gajic pošto ta šuma da kupim.

  • Nebi ja to prodavao,
   eventualno nekom da posece na %.
   I da se zasadi nesto drugo.
   Volim ja to, od dede ostalo, nek ostane i sinovima…

   • rale

    nece tebi da proda nada se uskoro siptarima i boljoj ceni moj brate,srbi smo ti mi i eto takvi smo,njegovi sinovi nemaju pojma ni gde je to ali eto izgovor zapamti broj parcele pa pogledaj ko je vlasnik za 5-6 godina i videces nazalost da je siptar,tako smi i kosovo prodali a sad kukamo ka piz.e

  • Sima

   Stvarno se nasmejah, svi bi da se vrate i uloze kapital , ali jos nisam cuo unazad 10-20 godina da se vratio bilo ko. jer lakse je ziveti u gradu sa kiflom i casom jogurta nego rmaciti u selu.

 6. Stenli

  Autoput jos nije i ne zna se kad ce , a i dal’ ce . Hahahha koja ložana ljudi, čuj napraviće ga , ali prvo treba da počnu da ga prave

 7. Nemojmo misliti negativno.Nismo li mi Srbi koi Bacamo smece poredputa prljamo Gradove Nase unistavamo parkove u Kursumliji Polomili malade Lipe pred puta . Ko to radi ???? Ko je kriv ????

 8. TAJ PUT CINIMI SE PLACAJU AMERIKANCI A SLUZICE ZA JOS BRZE ISELJENJE SRBA IZ JUGOISTOCNU OCNE SRBIJE I SVODJENJE SRBIJE NA BEOGRADSKI PASALUK DA BI SRBIJA TADA USLA U EVROPSKU UNIJU JER EVROPSKA UNIJA JW MASKA ZA SRBIJU DA SE SMANJI KAO DRZAVA I DA SAMO U SMANJWNUM GRANICAMA UDJE U EVROPSKU UNIJU.

 9. Imace samo Siptari,lakse ce da naseljavaju i pre ce da stignu do Nisa,a nas ce da isele.Propali smo mi.

 10. Saša

  Kako će taj šiptar da kupi zemlju, ako mu Srbin ne proda?

 11. Kursumlicani … da sto pre odu iz Kursumlije…

 12. Svet ne stoji u mestu i ne mlati praznu slamu(čast izuzecima) kao mi.Mogli bismo da pametno iskoristimo i uradimo nešto za sebe od svega.Kupiti njivu pored puta, pa onda polako.Ko radi, Bog ne brani, rekoše naši stari.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up