U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Novi zakon: Plaćaćemo porez na garaže, kotlarnice, bunare, bazene, podrume, štale, ambare, sušnice, šupe, torove, nadstrešnice…

Autor 28 okt 2020

BEOGRAD- Ministarstvo finansija pripremilo je izmene Zakona o porezima na imovinu, a jedna „mala“ promena znači da će građani i firme ubuduće plaćati porez i na takozvane „pomoćne objekte“ koji do sada nisu bili oporezovani.

Ova grupa nekretnina vrlo je široko definisana, pa tu spadaju i podrumi, šupe za smeštaj ogreva, bunari, rezervoari, kotlarnice, zgrade za smeštaj životinja, ambari, pa čak i nadstrešnice sa osnovom većom od 10 kvadratnih metara, koje su samostalni objekti.

Novi porez na imovinu obveznici će plaćati počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022.

Ono što je važno jeste da će visina poreza za novouvedenu kategoriju pomoćnih objekata biti utvrđena na osnovu prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u konkretnoj opštini, jer je ovaj namet u nadležnosti lokalnih samouprava.

To praktično znači da će porez na podrum, šupu ili kotlarnicu na elitnoj lokaciji u prestonici zavisiti od cene garaža na ovoj opštini.

Nova kategorija nekretnina koje će se ubuduće oporezovati uvodi se izmenom člana 6 Zakona o porezima na imovinu, u kome se razvrstavaju nepokretnosti radi utvrđivanja osnovice poreza na imovinu. Tako se tačka 8 menja iz dosadašnjih “garaže i garažna mesta” u “garaže i pomoćni objekti”, a pod pomoćnim objektima se podrazumevaju „samostalni objekti koji ne služe za stanovanje ili obavljanje delatnosti“.

Ministarstvo ovde navodi nekoliko grupa pomoćnih objekata koji podležu porezu.

Prvo, to su pomoćni objekti koji nisu zgrade, a gde spadaju bunari, bazeni, rezervoari, cisterne i slično.

Zatim, pomoćne zgrade – prizemne zgrade i zgrade čija je podna površina ispod površine zemlje, a koje su u funkciji stambenog, odnosno poslovnog objekta koji je izgrađen na istom zemljištu, dakle – kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva…

Tu su i ekonomski objekti, u skladu sa zakonom kojim se uređuju planiranje i izgradnja, a koji su vrlo široko definisani. Ovde zakon svrstava objekte za gajenje životinja (staje za gajenje konja, štale za gajenje goveda, objekti za gajenje živine, koza, ovaca i svinja, kao i objekti za gajenje golubova, kunića, ukrasne živine i ptica), prateće objekte za gajenje domaćih životinja (ispusti za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka, objekti za skladištenje osoke), objekte za skladištenje stočne hrane (senici, magacini za skladištenje koncentrovane stočne hrane, betonirane silo jame i silo trenčevi), objekte za skladištenje poljoprivrednih proizvoda (ambari, koševi), ribnjake, krečane, ćumurane i druge slične objekte na poljoprivrednom gazdinstvu (objekti za mašine i vozila, pušnice, sušionice i sl.).

Kao posebna vrsta sada se navode i nadstrešnice osnove preko 10 m2 koje su samostalni objekti.

Dakle, ako u svom dvorištu imate šupu u kojoj čuvate alat, bunar, bazen ili zgrade uobičajene u seoskim domaćinstvima za čuvanje životinja, računajte da će vam porez za sledeću godinu biti veći. Takođe, svi koji imaju podrum ili kotlarnicu dobiće uvećana poreska rešenja.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu nalazi se na sajtu Ministarstva i na javnoj raspravi je do 4. novembra.

(Izvor Informer)

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=487413

28 okt 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

7 komentara za “Novi zakon: Plaćaćemo porez na garaže, kotlarnice, bunare, bazene, podrume, štale, ambare, sušnice, šupe, torove, nadstrešnice…”

 1. buda

  Jasi budale, tako treba

 2. Nereformisani Reformator

  Za sledeći Nacrt Zakona o porezima predložiću Vladi da se oporezuju i:
  Neoženjeni i neudate, razvedeni, porodice sa jednim detetom, psi i mačke, el. trotineti i el. i obične bicikle, motorne testere, cirkulari, prekrupači, zaprežna kola, čeze i fijakeri, konji, krave, koze i magarci, mobilni telefoni i kompjuteri, kazani za rakiju, burići i kace za kupus i još ponešto.

 3. Kos

  Može i porez na vazduh koji dišemo lepa para

 4. Na vazduh plaćamo kroz maske

 5. Parking mora se plaća

  Aca je našim biračima na budžetu obećao povišice plate i to će tako da bude. Kom se ne sviđa može da ide gde mu bolje.

 6. Suzana

  I svi ćute i trpe Šizojevo ludilo. U mnogim državama bi goreli gradovi zbog ovakvih odluka a srbin ćuti. Mutavci i klimoglavci

 7. Mrče

  IZGLEDA DA JE TETKI IZ KANADE PONESTALO PARA…

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions