BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Novosti za roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta

PROKUPLJE – Nastava na RTS televiziji završena je u petak, 29. maja, ali je za mlađe osnovce rad sa učiteljima produžen do 10. juna, kada se zvanično završava ova školska godina.

Kada su u pitanju predškolci, i za njih važi kraj godine i obaveza slanja urađenih zadataka svojim vaspitačima. Tome su se obradovali deca i roditelji, jer je vremenski period rada u kućnim uslovima bio dug i neizvestan. Veliki posao odradili su i vaspitači i prosvetni radnici koji su morali brzo da se naviknu na novonastalu situaciju, izazvanu pandemijom koronavirusa. Svi navode ovu školsku godinu kao jednu od težih, posle ’99 i NATO bombardovanja. Iako nije kraj borbe sa virusom, lakše se diše u svim populacijama.

Upis prvaka je ove godine drugačiji. Roditelji su već imali priliku da upišu decu u izabranu školu elektronskim putem, ali sada slede druge obaveze koje imaju pri upisu.

Škole će potrebnu dokumentaciju dobavljati po službenoj dužnosti, bez dolaska roditelja u školu, osim kada je u pitanju potvrda iz predškolske ustanove i lekarsko uverenje da je dete zdravo i spremno za polazak u školu.

Zakazivanje testiranja budućih prvaka počeće, nakon što roditelji dobiju lekarsko uverenje za dete.

Na pitanje, kada će početi zakazivanje testiranja, još uvek nisu jasni odgovori. Pojedine škole će pokušati da organizuju da budući prvaci u jednom danu i bezbedno uzmu lekarska uverenja, a onda će zakazati i testiranje.

Roditelji su u nedoumici kako da vode decu u Dom zdravlja, iako postoji rizik da se deca zaraze. Organizacija će, verujemo, biti dobra, zarad očuvanja zdravlja dece, ali zvaničnih informacija još uvek nema.

Od 1. juna dozvoljena je realizacija ekskurzija i rekreativne nastave. Neki roditelji ne odobravaju ovakvu odluku, a drugi pak misle da ne možemo večno da strepimo i zatvaramo decu. Za sada je mali procenat roditelja koji su za odlazak dece na ekskurziju.

Kada je u pitanju vraćanje novca, uplaćenog za ekskurziju, najverovatnije da će biti vraćen u vidu vaučera, što je i dalje nedoumica.

Predškolska ustanova u Prokuplju pokazala se kao jedna od najodgovornijih u Srbiji, jer su vaspitači testirani na COVID – 19, iako to nije bila obaveza.

Tom prilikom otkriven je jedan pozitivan asimptomatski slučaj i odmah su preduzete sve mere zaštite od zaraze virusom korona.

Svi direktori škola u Prokuplju pokazali su izuzetnu odgovornost i brigu za učenike svih uzrasta.

Sve ostale detalje i informacije, škole će imati u narednim danima.

50% LikesVS
50% Dislikes
Više
Pogledajte rakođe
Close
Back to top button