U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Autor 24 feb 2021

BLACE- Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se 24. februara svake godine- poslednje srede u februaru, širom sveta pod nazivom „Dan roze majica“.

Sve je počelo 2007. godine, kada je grupa aktivista u jednoj kanadskoj provinciji pokrenula inicijativu nakon što je kanadski učenik  Čarls MekNil u školu došao sa roze majicom na sebi i zbog toga pretrpeo ruganje i verbalno nasilje od svojih vršnjaka. Učenik je roze majicu obukao u znak podrške majci oboleloj od karcinoma dojke. Aktivisti su kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim vršnjacima u školi, koji su ih nosili u znak podrške dečaku. Učenici su počeli i sami da dolaze u školu oblačeći roze majice, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama.

Tim povodom, u ovoj nedelji, u okviru preventivnih aktivnosti i zaštite od nasilja i diskriminacije, učenici Osnovne škole „Stojan Novaković“ su u okviru svojih odeljenja obeležili ovaj dan. Promovisanje prevencije i zaštite dece i učenika od nasilja i diskriminacije najdelotvornije je kroz ukazivanje na značaj tolerancije, empatije, poštovanje prava i različitosti, razvijanje saradnje i osnaživanje za nenasilnu komunikacijui nenasilno rešavanje konflikta.

Aktivnosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja realizovane su kroz odžavanje radionica, izrađivanje panoa, razgovor na temu vršnjačkog nasilja,prikazivanje video-materijala … Tako je u periodu od 23. do 26. februara 2021. godine na času odeljenjskog starešine obeležen dan,po izboru odeljenja nekom od navedenih aktivnosti.

Učenički parlament učestvovao je u organizaciji obeležavanja ovog dana. Obukli su roze majice i za vreme odmora delili letke sa porukama o prijateljstvu.

 

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=491654

24 feb 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Obeležen Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja”

  1. Anonimni

    Nikad veca socijalna razlika i nikad vece nasilje od dece i omladine

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions