U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Obeležena ktitorska slava manastira Svetog Nikole u Kuršumliji

Autor 26 feb 2021

KURŠUMLIJA- Danas na praznik Svetog Simeona Mirotočivog, Stefana Nemanje, osnivača srpske dinastije Nemanjića, u manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji, koji je njegova prva zadužbina, održana je ktitorska slava. Liturgiju su služili otac Jefrem, namesnik manastira Mihajila i Gavrila u Kondželju i otac Slobodan Ilić iz Crkve Svete Trojice uz sasluženje protosinđela Grigorija, namesnika manastira Svetog Nikole i monahinja mati Simone i Anise i iz manastira Svetog vladike Nikolaja kod Pločnika.
  Otac Jefrem je čestitao praznik oca Simeona da je Bogom blagosloven, i naglasio da se uvek ukrepljujemo verom naših svetih i okupljamo i proslavljamo slavu.  Sledite reči iz svetog jevanđelja po Marku „Imajte veru Božju : Sve što tražite u svojoj molitvi verujte i biće vam“
  Otac Grigorije je istakao “ da je danas dan velike radosti. Radujte se. Sveti Simeon je udaroi temelj  naše državnosti  a mi trebamo da se potrudimo da ovu svetinju obnovimo i da zablista u punom sjaju.
Rodonačelnik Stefan Nemanja pre nego što se 1196. zamonašio i dobio monaško ime Simeon, vladao je Srbijom kao veliki župan.
 Danas na njegov dan sabrali su verni u manastiru koji sagradi I od ovog mesta načini svoju  prvu prestonicu  i rasadnik duhovnosti i kulture Ovde gde je sve počele dođoše da zablagodare ocu Simeonu za sva dobra. Sveti Simeon Mirotočivi, je prvi u nizu svetitelja iz dinastije Nemanjića. Koji je dao  zavet: “Ovu zapovest dajem vam, Da ljubite brat brata, nikakve,pak ne imajući zlobe među sobom. Jer ko brata svoga ne ljubi, Boga ne ljubi. Bog je ljubav. Zato ko Boga ljubi, I brata svoga neka ljubi.”
0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=491727

26 feb 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions