U kategoriji Poslednje Vesti, Prokuplje, Reportaža.

Obućari čudotvorci!

Autor 11 jula 2018

PROKUPLJE- Počeli su upisi u srednje škole. Deca su najzainteresovanija za IT, medicinu i kuvare. Uskoro nećete moći da nađete majstora za vodu, struju, aparate … Za aparate vam i neće trebati, njihov vek je i onako usklađen s garancijom. Posle toga obavezno crkavaju, pa vam se više isplati da kupite drugi, nego da ga popravljate.
A šta ćete ako iscepate firmirane patike, koje koštaju kao dobar mobilni, tablet, ili manji lap top? Ili, recimo, kao desetodnevni Last ili First minute odmor u Grčkoj?


Ako se popnete stazicom, prečicom koja trebaše da bude pretvorena u stepenište, uz brdo iza opštine i zatvora, čeka vas razrešenje vaše agonije izazvane spomenutim patikama.
Na brdu, gde se staza završava stoji plavo obojena obućarska radnja “Ivan”, u kojoj će vas uvek ljubazno dočekati majstor obućar Blagoje, ili njegov kolega i naslednik zanata, sin, Ivan Mirković.
Ispod ruku ovih vrednih čudotvoraca, od “otpisane” obuće dobićete uštedu kupovine za naredne, makar dve godine.
Što se tiče revitalizacije obuće, ovde je moguće dobiti sve vrste usluga. Oni će vam bez problema zalepiti ili ušiti vašu obuću, zameniti štiklu, udariti blokeje, napraviti nove rubove, od šimika ili “pačji kljun” vrhova na cipelama napraviti normalne, zaobljene. Po želji, mogu vam skratiti ili produžiti obuću, ili ofarbati u željenu boju.
A kad dođete po svoju popravljenu obuću, nećete verovati da je to ona ista koju ste im juče, ili pre neki dan doneli na popravku. Dobićete “novu obuću”, pedantno očišćenu i uglancanu.
Još jedna važna osobina krasi ovaj uigrani tandem, otac i sin. Oni su u najboljim odnosima sa čitavim komšilukom, i vrata njihove radnje su uvek širom otvorena za prijateljski razgovor, savet ili dobrosusedsku kaficu … u uvek prijatnom ambijentu i uz naše smirene, ljubazne i nasmejane komšije obućare.
Zato i nije čudo što u njihovu radnjicu, obuću na popravku donose ljudi iz raznih delova grada, jer oni će se svakom od njih obratiti sa: Dobar dan komšija, izvolite komšija … jer, priznaćete, to svakome prija, u današnje vreme, kad često ni realne komšije jedan drugom ne nazivaju Dobar dan!
Velika je šteta što je intereresovanje za zanate među mladima veoma malo, tako da kroz izvesno vreme neće imati ni ko da nam cipele popravi, a kamoli kaže: Dobar dan komšija!
Mladi će biti zagnjureni u svoje kompjtere i biti freelancer – i, čije diplome fakulteta skupljaju prašinu na biroima za zapošljavanje.
Njima popravka obuće neće ni trebati za njihov virtuelni sobni svet, jer neće imati gde da ih amortizuju.
A od zanata se može lepo i stabilno živeti, no izgleda da je za današnju mladež “blam” ne ići na fakultet, ne biti “intelektualac”. Jer, priznaćete danas se i diploma može kupiti za novac, kao i sve ostalo, a zanat treba “ispeći”, pošteno raditi i dokazati se, ako misliš da u svojoj branši budeš cenjen i poštovan, kao što su otac i sin Mirković.

Download Premium WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
free download udemy paid course
download micromax firmware
Download Premium WordPress Themes Free
online free course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82781

11 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up