U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Od Kuršumlije do Beograda-Zajednička nit koja nas spaja

Autor 4 sep 2019

KURŠUMLIJA/BEOGRAD- Na prvi pogled mnogi bi rekli da Kuršumlija i Beograd nemaju mnogo toga zajedničkog. Iako udaljeni skoro 300 kilometara, Kuršumlija na jugu a Beograd u centralnom delu Srbije, ova dva grada imaju mnogo više sličnosti no što možete i da pomislite. Pored toga što oba grada krase bogata istorija i neverovatna prošlost, njih povezuju i brojne istoimene ulice koje čuvaju uspomenu na mnoge znamenite ličnosti. Ukoliko ste se pitali koje su to, otkrivamo vam u nastavku. 

Strahinjića Bana

Banović Strahinja predstavlja jednu od poznatijih epskih ličnosti. Ovaj srpski vlastelin i vitez mnogima je ostao upamćen kao junak velikih dela koji je poslužio kao inspiracija za mnoga dramska ostvarenja. Svojom nesebičnom hrabrošću i konstantnom borbom za dobro, lik i delo Strahinjića Bana ostalo je sačuvano od zaborava i kroz ulice brojnih gradova koje su ponele njegove ime.

 

Pročitajte i...  Nezapamćen ulov na reci Toplici

Knez Mihailova

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za Kneza Mihaila. Kao najmlađe dete kneza Miloša i kneginje Ljubice, knez Mihailo je ostavio izuzetan trag u srpskoj istoriji. Period njegove vladavine ostao je upamćen kao period izuzetnog kulturnog i književnog uspona. Ono što je malo poznato jeste to da je Mihailo napisao i jednu od najlepših ljubavnih pesama – “Što se bore misli moje”.

Zbog brojnih zasluga kojima je doprineo, nekoliko ulica ponelo je naziv sa njegovim imenom. U Beogradu, centralna ulica – Knez Mihailova danas je najpoznatija pešačka i komercijalna zona. Ova ulica predstavlja mesto mnogobrojnih susreta; mesto pisaca, pesnika i uličnih umetnika. Zbog neverovatnog ritma kojim odiše ova ulica, smeštaj u njenoj neposrednoj blizini je jedan od najtraženijih. 

Starine Novaka

Pročitajte i...  Mladi Kuršumličanin u idealnom timu 3. kola Super lige. Ćirković blista u Radničkom

Kao jedna od najpoznatijih istorijskih ličnosti i epskih junaka ističe se lik Starine Novaka. Ovaj hajduk se zbog mnogobrojnih hrabrih podviga i dan-danas u srpskoj kulturi veliča kao narodni junak. Sećanje na njega sačuvano je pretežno u epskim pesmama,pričama i legendama, kao i ulicama koje sa ponosom nose njegovo ime. 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=471330

4 sep 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up