U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Odbrana i zaštita se ponovo uvodi u škole, stručnjaci kažu da srednjoškolci moraju da nauče da gađaju iz puške

Autor 29 jan 2019

BEOGRAD- Na adrese srednjih škola u Srbiji Ministarstvo prosvete uputilo je ovih dana dopis u kojem ih obaveštava da bi u drugom polugodištu đacima trebalo da održe časove posvećena odbrani, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.

Kako su za „Politiku“ precizirali predstavnici Ministarstva prosvete, neće biti uveden novi predmet, već će u toku jedne školske godine na ukupno četiri časa odeljenskog starešinstva razredni starešina fakultativno obrađivati 11 tema, a za to može angažovati i goste iz Ministarstva odbrane.

Uvođenje obuke o odbrani i civilnoj zaštiti u školski sistem, kako kažu, iniciralo je Ministarstvo odbrane.

– Neke od tih 11 tema koje će đaci obrađivati su: kakva je uloga Vojske Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, koji su oblici neoružanog otpora i teme iz oblasti civilne zaštite – pojašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Izuzetno je što su se ministarstva odbrane i prosvete odlučila na uvođenje ove novine u srpsko obrazovanje, smatra prof. dr Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu. Međutim, ističe da se na četiri časa u toku školske godine gotovo ništa ne može učiniti, jer Srbija sada ima generacije mladih potpuno nespremne za „obaveze i zahteve bezbednog življenja“, koji ne znaju osnove zaštite od poplave i požara.

Pročitajte i...  Sutra i prekosutra biće otežano vodosnabdevanje u Blacu

– Naša omladina je nebezbedna. Ovaj korak je odličan, ali je neophodno hitno uvođenje obaveznog predmeta u trećem i četvrtom razredu srednje škole, koji bi se zvao bezbedonosna kultura. Pored znanja o pružanju prve pomoći, gašenju početnog požara, ponašanja u vanrednim situacijama, pri poplavama, na primer, taj predmet bi đake učio kako da se odupru svim savremenim izazovima i pretnjama koji sve više ugrožavaju srednjoškolce. To su narkomanija, sajber pretnje i saznanja o svim vrstama kriminala, a naročito narko-kriminalu. Nastavnici bi đake naučili kako se ukazuje lična i uzajamna zaštita, kako se to stručno naziva prema međunarodnim konvencijama o civilnoj zaštiti – ističe profesor Dragišić i dodaje da bi to bilo nešto poput nekadašnjeg predmeta Odbrana i zaštita, ali bez njegove „ideološke obojenosti“.

Pročitajte i...  Najlepša priča o šljivi piše se u Blacu

– Činjenica je da živimo u veoma nestabilnom regionu. Budući da od 2010. godine nemamo obavezno služenje vojnog roka, predlažem da u okviru tog predmeta u četvrtom razredu, možda i trećem, bude uvedena mini vojna obuka i za dečake i za devojčice, na kojoj bi naučili gađanje iz puške. Onaj učenik koji ima problem sa oružjem ne bi morao da puca iz puške, ali ne može baš da ima i prigovor savesti na gašenje požara – ističe Dragišić i dodaje da bi se ovim predmetom podigla i motivacija za dobrovoljno služenje vojnog roka, jer smatra da je Srbiji potrebna veća vojna rezerva.

(Izvor Politika)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=434917

29 jan 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Odbrana i zaštita se ponovo uvodi u škole, stručnjaci kažu da srednjoškolci moraju da nauče da gađaju iz puške”

 1. Neka im predavanje odrzi ministar odbrane. Sramota.

 2. Anonimni

  Zar to nije komunisticki zakon?Samo sad ima kolko hoced droge po skolama pa moze deca medjusobno da se poubijaju kad nauce da pucaju.

 3. Nereformisani Reformator

  Hoćemo da učimo đake gađanju iz puške, a njihovim roditeljima koji imaju legalizovano oružje država otima oružje, oporezuje ga i pljačka do besvesti zamenom oružnog lista. Mislim da ni Turci nisu tako radili. Sramota!

  • Anonimni

   Mora da oporezuje drzava nema odakle da ti da platu.Kolko ima profesora koji su dobili posao preko politicke partije a nemaju dovoljan fond casova.

 4. Napolju je vucje vreme

  Ovaj bukvalno kopira Tita u jednom skroz pogresnom vremenu. E moj Vucicu…

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up