U kategoriji Politika, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Odrežana sednica Skupštine Grada Prokuplja: Usvojene mere za veću podršku porodici, promene na čelu JKP Hameum i Gradskom veću

Autor 14 feb 2019

PROKUPLJE- Skupština Grada Prokuplja usvojila je danas Odluku o pravima građana iz oblasti populacione i demografske politike u Prokuplju. Ona znači podršku porodici, a njenom primenom mladim bračnim parovima biće omogućeno jednokratno novčano davanje za pokušaj vantelesne oplodnje, poklon čestitka za prvorođeno dete u Novoj godini, jednokratna novčana pomoć za prvo, drugo i treće novorođeno dete u porodici, čija majka ima prebivalište na teritoriji grada Prokuplja i nabavka obaveznih udžbenika za učenike prvog razreda osnovnih škola. Ove četiri mere bi u narednom periodu, kako je istaknuto na današnjem zasedanju, uticale na poboljšanje opšte demografske slike u Prokuplju. Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o priznavanju prava na jednokratnu novčanu pomoć za prvorođeno dete.

Osnovni cilj Odluke o izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije Prokuplja, koja je takođe danas usvojena, jeste formiranje planskog osnova za racionalno uređivanje i korišćenje prostora. Razlozi njenog donošenja prvenstveno se odnose na usklađivanje Plana sa Prostornim planom područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E80, deonica Niš-Merdare, što je i zakonska obaveza jedne lokalne samouprave. Kao jedna od značajnijih odluka ove sednice bila je i Odluka o pokretanju postupka utvrđivanja javnog interesa za eksproprijaciju i administrativni prenos nepokretnosti za izgradnju Ulice Jovana Dučića u Prokuplju.
Katastarske parcele koje su predmet eksproprijacije i administrativnog prenosa su 139/6 i 322/1, obe pripadaju KO Prokuplje-grad i obuhvaćene su Projektom parcelacije i preparcelacije Ulice Jovana Dučića, koji je izrađen u skladu sa Planom generalne regulacije Prokuplja.
U svojinu Grada Prokuplja, kako je istaknuto na ovom zasedanju, pribavlja se nepokretnost i to delovi katastarskih parcela 2118, 2119 i cela katastarska parcela broj 2120, sve KO Pločnik. Osnov za ovakvu vrstu pribavljanja, odnosno raspolaganja nalazi se u članu 26. Stav 1, tačka 3, Zakona o javnoj svojini, u kome se kao jedan od vidova raspolaganja navodi prenos prava javne svojine na drugog nosioca javne svojine, što je u ovom slučaju Grad Prokuplje, kao jedinica lokalne samouprave. Kako se arheološki lokalitet „Pločnik“ nalazi na teritoriji grada, a Narodnom muzeju Toplice je data delatnost održavanja, korišćenja i zaštite kulturnih dobara, neophodno je da se i ove katastarske parcele nalaze u javnoj svojini Grada Prokuplja. Ova ustanova kulture bi se u skladu sa svojom delatnošću na najadekvatniji način starala o pomenutom kulturnom nasleđu, obrazloženo je prilikom usvajanja Odluke o predlogu Vladi Republike Srbije za donošenje Odluke o prenosu prava javne svojine.

Pročitajte i...  Šest prvaka i jedan predškolac dobili igralište

Odluke koje su odbornici Skupštine Grada Prokuplja usvojili na današnjem zasedanju su i Odluka o mreži osnovnih škola na teritoriji grada Prokuplja, ali i Odluka o mreži javnih predškolskih ustanova, takođe na teritoriji grada Prokuplja. Nova mreža osnovnih škola i javnih predškolskih ustanova treba da doprinese daljem razvoju i unapređenju procesa obrazovanja i vaspitanja u skladu sa opštim i posebnim ciljevima i standardima, koji su za ovu oblast određeni Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2020. godine.
Na ovoj sednici izabran je i novi član Gradskog veća za sport, Predrag Jovićević, pošto je dosadašnji većnik Natalija Okičić podnela ostavku. Ovom prilikom, umesto Jovićevića, koji je obavljao funkciju direktora JKP „Hameum“, za vršioca dužnosti direktora istog, imenovana je Radmila Perić.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=461313

14 feb 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Odrežana sednica Skupštine Grada Prokuplja: Usvojene mere za veću podršku porodici, promene na čelu JKP Hameum i Gradskom veću”

  1. Sada da sretnete nekoga od ovih na slici i da ih pitate sta su danas radili i kakve odluke doneli,svi bi rekli ne znam

  2. Marko

    Prvi red sve sami strucnjaci

  3. Dosa

    Srećno Pešo nadam se da si to želeo!!

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up