Soko Banja

FAM

FAM

KulturaPoslednje VestiProkuplje

Održan Đurđevdanski koncert KUD „Abrašević“

PROKUPLJE- Spletom igara iz Brankovine, veterani KUD „Abrašević“ sinoć su u Domu kulture otvorili tradicionalni Đurđevdanski koncert, posvećen jednom od najvećih hrišćanskih praznika, Đurđevdanu.

Koncertni program KUD „Abrašević“ po svojoj sadržini i kvalitetu odlikuje se raznovrsnošću i bogatstvom narodnih pesama i igara koje neguju i čuvaju bogato narodno stvaralaštvo svih krajeva naše zemlje. Puna dva sata publika je uživala u muzici, pesmi i igri, koje su je vodile kroz istočnu i južnu Srbiju, Šumadiju, Kosovo.

Po narodnom verovanju, u slavu Đurđevdana peva se i igra, tako da je i ovaj koncert organizovan sa željom da izvođači razvesele publiku, što i nije bilo teško, sudeći prema aplauzima. Nakon veterana nastupio je prvi dečiji ansambl KUD „Abrašević“ koji se predstavio igrama iz Gruže, a  spletom igara predstavili su se i najmlađi folkloristi. Omladinski folklorni ansambl izveo je igre iz Pirota.

Đurđevdanski koncert prilika je da upoznamo i druga kulturno-umetnička društva, a ovoga puta svoje umeće pokazali su gosti iz Jasenice i Blaca.  Članovi KUD „Jasenica“ izveli su igre iz Niša i igre iz Sićeva i na kratko su publiku odveli u ovaj deo južne Srbije. Ova folklorna sekcija Mesne zajednice Jasenica, Opština Žitorađa, počela je sa radom 2014. godine. Sa ciljem da neguju i čuvaju tradiciju svoga kraja, i cele Srbije, okupili su se u Kulturno-umetničko društvo od oko 40 stalnih i 20 povremenih članova. Do sada su imali preko 150 nastupa, kako na domaćim i međunarodnim folklornim festivalima, tako i u televizijskim emisijama sa tematikom narodnog stvaralaštva. Pokretači su festivala „Dobrička bisernica“, koja će ove godine biti organizovana po četvrti put. Manifestacije „Susret prijatelja“, „Putujući karavan“, „Od srca srcu“, organizuju se zahvaljujući KUD „Jasenica“. Za sebe kažu da su veoma uspešni i rado viđeni na sličnim manifestacijama u našoj zemlji i regionu.

Još jedan gostujući ansambl razveselio je prokupačku publiku. Reč je o KUD „Drainac“ iz Blaca, koji je za Đurđevdanski koncert odabrao igre iz Leskovca. Ovo društvo osnovano je 1961. godine i vršnjak je istoimenog Kulturnog centra u Blacu. Decenijama uspešno neguje narodnu tradiciju i srpski folklor i trenutno broji oko 150 članova, čije igre i selekcije nastupaju na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu, odakle donose vredna priznanja i nagrade.

 

Pored folklorista, u čijim igrama je publika uživala, pesmom su je razveselili i solisti. Pesmu „Vodeničarka“ otpevao je Zarija Otović, „Noć je tiha“ i „Iz banju ide šejtan devojče“ izveo je Slaviša Stošić, dok su narodne pesme „Karanfil se na put sprema“ i „Goranine ćafanine“ izvele Anđelija Ranđelović i Neda Milosavljević. Ovi vrsni vokalni solisti  zabavili su publiku sa još nekoliko  poznatih narodnih pesama.

Sve izvođače koncertnog programa pratio je orkestar KUD „Abrašević“ u čijem sastavu su: Jovan Ilić – bubnjevi, Dragutin Đorđević Čelebon –  gitara, Boban Dikić – klavijature, Nebojša Danilović Benks – klavir, Zdravko Vulić – harmonika i muzički urednik Doma kulture Boban Kostić.

Organizator folklornih aktivnosti u Domu kulture, Goran Denić je izrazio zadovoljstvo zbog tradicionalno uspešnog koncerta i zahvalio se gostima koji su ulepšali ovu manifestaciju.

Na kraju programa, Vlaškim igrama ponovo su nastupili veterani KUD „Abrašević“ koji su i zatvorili ovogodišnji Đurđevdanski koncert Doma kulture.

1
0
Soko Banja

Povezano

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button