Smiley face
U kategoriji Blace, Kultura, Poslednje Vesti.

Održana promocija dve dečije knjige

Autor 2 okt 2018

BLACE- U Osnovnoj školi „ Stojan Novaković“ u Blacu književnica Vesna Aleksić učenicima četvrtog razreda ove škole predstavila je svoje knjige „ Sazvežđe violina“ i „ Krokodil peva“ u izdanju Kreativnog centra iz Beograda.

Za knjigu „ Krokodil peva“ autorka Vesna Aleksić dobila je Nagradu Zmajevih dečijih igara „ Rade Obrenović“ za najbolji roman za decu i mlade u 2017. godini.

Promociju je organizovala Narodna biblioteka „ Raka Drainac“ Blace a povodom Dečije nedelje.

Književnica Vesna Aleksić pre promocija knjiga u Osnovnoj školi „ Stojan Novaković“ posetila je Narodnu biblioteku „ Raka Drainac“ u Blacu.

Autorka pomenutih knjiga namenjenih deci ukazala je na značaj susreta dece sa piscima. Ono što je imala kao novo u najavi da nam kaže jeste skori izlazak dve slikovnice namenjene maloj deci koje će  u izdanju Kreativnog centra iz „ Beograda“ biti predstavljene na Sajmu knjiga.

O književnici Vesni Aleksić:

Vesna Aleksić je srpska književnica. Radi kao stručni saradnik u predškolskom obrazovanju.

Književnim radom se bavi od 1987. i uglavnom piše dela za decu i adolescente. Prvi roman za decu „Mesečev dečak“ izašao je 1994. u izdanju Srpske književne zadruge i imao je tri izdanja. Posle njega, izašlo je još petnaestak različitih naslova koji su uglavnom imali dva ili tri ponovljena izdanja. Roman „Zvezda rugalica“ je dobio nagradu Neven kao najbolja knjiga za mlade u 1997. godini. Zbirka priča „Ja se zovem Jelena Šuman“ dobila je nagradu Politikinog Zabavnika za najbolju knjigu za decu u 1998. godini. Roman „Marija Modiljani“ je dobio nagradu Matice srpske u Novom Sadu kao najbolji roman za mlade u 1999. godini.

Za ukupan doprinos savremenom stvaralačkom izrazu u pisanju za mlade, Vesna Aleksić je dobila Zmajevu nagradu 2004. godine. Autor je više radio drama, monodrama za decu i jedne monodrame za odrasle. Među romanima koje je napisala se takođe izdvajaju: „Karta za letenje“, „Vetar je, Aja“, „Starlet“, „Licitacija vetra“ (koji je u samo jednoj godini imao tri izdanja, „Moji rođeni oblaci“ i zbirka proze za odrasle „Ulica Jang“.

U 2013. godini je dobila priznanje „Sigridrug“ za monodramu „Moj prvi bicikl“.
Nagrada Zmajevih dečjih igara “Rade Obrenović” za najbolji roman za decu i mlade u 2017. godini dodeljena je Vesni Aleksić za knjigu “Krokodil peva” o teškoćama detinjstva.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85765

2 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up