U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Održana promocija knjige „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića

Autor 23 nov 2019

KURŠUMLIJA- Istoričar iz Beograda Dejan Ristić održao je u Kuršumliji promociju knjige „Mitovi srpske istorije“, koja je namenjena širem auditorijumu. U pitanju je  demitologizacija nekih od popularnih mitova.  U knjizi je obrađeno 20 popularnih mitova, 17 tema obrađivali su drugi istoričari tako da ih je Ristić prikupio na jednom mestu a 3 su potpuno plod njegovog  istraživanja. Radi se o esejima, koji nisu povezani hronološki  već po izboru može da se bira zanimljiva tema kazao je autor.

-Mit je jedan od najstarijih pojmova koji se javlja, počev od praistorije i antičkog doba preko srednjeg veka do savremenog doba. Imao je značajnu ulogu u društvu, zajednici i državi. Evolurio je kako je i samo društvo evolurilalo u kulturološkom, jezičkom i socijanom pogledu. Mitovi su se preplitali sa istorijskim činjenicama, ali nisu u istoj ravni jer nemaju temelj koji potvrđuje njihovu istinitost kroz pisani izvor. U kriznim situacijama Srbi su skloni da „mitove“ potpuno prihvataju kao istinu, i vezuju se za njih. Zatim  sada pseudoistoričari i „novo romantičari“, koji putem družtvenih mreža plasiraju informacije, koje zbunjuju naciju, tako da se postavlja pitanje: da li smo zaista Sloveni ili smo čak najstariji narod na svetu. Sve to tvrdeći, bez adekvatnih pisanih izvora i istorijskih činjenica-kazao je Dejan Ristić, istoričar.

Promocija je imala „interaktivan karakter“. Usledila su pitanja zašto je  Marko Kraljević, turski vazal postao jedan od centralnih epskih  ličnosti. Na pitanje direktora biblioteke Gađića, da li je Kuršumlija Nemanjina prestonica, mit ili ima uporište u istorijskim izvorima. Autor je istakao „ Nemanja je bio oblasni gospodar a ne samostalni vladar. Kuršumlija je  bila administrativno središte i sedište vladara i crkve, ovde je bio dvor. Ona je  nukles državnosti. Tek kada 2019. postaje Međunarodno priznata za Stefana prvovenčanog zvanično je Ras prva prestonica“. Da Jelena „Anžujska“, nema dodira sa francuskom, ona je vizantijsko-ugarsko-flamanskog porekla.

U knjizi zastupljen je Nemanja, Fridrih Barbarosa, Stefan Nemanjić kontroverze oko krune, Zvona na Notrdamu zvonila su u čast pobede hrišćana na Rovinama.  Da   Mehmed paša Sokolović, veliki vezir nije zaslužan za obnovu Pećke patrijaršije jer u tom periodu bio je veliki vezir Rustem paša Opuković…“ Budite odgovorni, nemojte poklanjati vreme onima koji nemaju istorijsko znanje i nepoznaju istorijske činjenice i istoriografiju- kazao je na kraju Dejan Ristić, koji planira da izda drugi deo mitova.  narednom periodu radiće na odabiru još 20 najinteresantnijih mitova koje će obraditi a čija će demitologizacija biti interesantna i važna čitaocima

Ivan Drašković, profesor istorije u Kuršumlijskoj Gimnaziji, istakao je da do dana današnjeg najveći mit je da je Vuk Branković, izdajnik i da je sinonim za „izdaju“

-U srednjem veku pod Turcima, mitovi su imali pozitivnu i afirmativnu konotaciju, podstrek na slobodu i ideju za vraćanje svoje države..Poznata floskula“ Svetog  Save“ episkopu Irineju: da smo mi Srbi sudbinski predodređeni da budemo Istok na Zapadu i Zapad na Istoku, i da priznajemo iznad sebe samo nabaeski Jaerusalim, a na Zemlji nikoga“,  nema utemeljenje u istorijskim podacima i teološkim tumačenjima, više ide za dnevno političke i geopolitičke rasprave ( Milan D. Miletić, objavio je u knjizi „Brojanica Svetog Save). Da se održe „mitovi“ doprinose i na neki način  nedostatak dela koja se bave popularnim temamama iz nacionalne istorije, uglavnom se objavljjuju naučna dela i studije i dela koja su deo doktorskih studija. Mediji doprinose programskom šemom, nema školsko-obrazovnog programa, dobrih serijala, dokumentaraca. Tu su nisko produktivne serije koje plasiraju i neistine koje su deo scenarija- istakao je profesor Ivan Drašković.

 

 

 

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=474710

23 nov 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Održana promocija knjige „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića”

  1. „TOPLIČKE VESTI“ IZ KURŠUMLIJE: DVA SRPSKA ISTORIČARA U SKORO PRAZNOJ SALI „RAZBIJALI“ MITOVE SRPSKE ISTORIJE! KO ZBUNJUJE NACIJU?!?

    KAD SLIKA KAZUJE VIŠE OD REČI: U Kuršumliji, gradu čiji je počasni građanin akademik Miloš S. Milojević, održano je predstavljanje knjige „MITOVI SRPSKE ISTORIJE“, istoričara Dejana Ristića (Ristić je u Vranju, takođe gradu gde je Milojević počasni građanin, akademika Milojevića nazvao „Šarlatanom“, https://youtu.be/WqFpqOV_O2M). Predstavljanje knjige je održano, kako slika pokazuje, u skoro praznoj sali te je očigledno da Ristiću nije bio od pomoći ni lokalni istoričar Ivan Drašković, inače administrator Fejsbuk stranice Radivoj Radić (prof. Radivoj Radić je održavao seminare po školama u Srbiji sa sličnom temom – „ISTORIJA IZMEĐU NAUKE I MITA”, https://www.facebook.com/RadicRadivoj/photos/a.292547714191259/1077254129053943/?type=1&theater).

    Kako „Topličke Vesti“ prenose „U knjizi je obrađeno 20 popularnih mitova, 17 tema obrađivali su DRUGI ISTORIČARI tako da ih je Ristić prikupio na jednom mestu a 3 su potpuno PLOD NJEGOVOG ISTRAŽIVANJA, a Ristić je rekao:

    „Zatim sada pseudoistoričari i „novo romantičari“, koji putem društvenih mreža plasiraju informacije, koje ZBUNJUJU NACIJU, tako da se postavlja pitanje: da li smo zaista Sloveni ili smo čak najstariji narod na svetu. Sve to tvrdeći, bez adekvatnih pisanih izvora i istorijskih činjenica. (…) Budite odgovorni, nemojte poklanjati vreme onima koji nemaju istorijsko znanje i ne poznaju istorijske činjenice i istoriografiju…“.

    Kako mediji prenose istoričar Dejan Ristić će najverovatnije opet ući u trku za mesto upravnika Narodne biblioteke Srbije.

  2. Ogromna gordost ogleda se u njegovoj leptir mašni i strogom suđenju o narodu koji je toliko patio, da od muka nije stizao sve da zapiše i koji je toliko puta Bio paljen i rušen. Još ne zna da je njegov narod, narod duha a ne tela I da neke istine o njemu projavljuje sami Bog, a neke ljudi osete Blagodaću Božijom. Zato , dragi brate i Gospodine Ristiću, ko se ne unizi, taj se ne uzvisi! Poslušajte damar svog upokojenog naroda i spustite glavu na njihove zarasle grobove, oni će vam ispričati istinu i demontirati mitove naučne elite. Strgnite leptir mašnu i navucite gunj, biće Vam mnogo lakše i bićete slobodan čovek. Pozdrav iz Metohije, iz Orahovca.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions