U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Održana promocija romana “Dnevnik” Branimira Đorđevića

Autor 13 dec 2019

KURŠUMLIJA- U Kuršumliji  je održana promocija četvrte knjige „Dnevnik“,  Branimira Đorđevića. U pitanju je roman o težnji za istinom i pravdom. Đorđević je do sada objavio  i kratke priče, „Jesam, Srbin sam, pa šta?“  i romane „Đavolja varoš“ i „Proleće“.

Roman “Dnevnik” obuhvata  radnju koja je bazirana na istinitim događajima. Počinje sa zverstvima koja su činili Bugari za vreme Topličkog ustanka i nakon njega pa do strašnog “milosrdnog anđela” i  pitanja ”zašto”, koje se postavlja već dve decenije.  Ono što posebno boli Đorđevića zato što niko od inicijatora  NATO agresije na našu zemlju do dana današnjeg nije odgovarao. No on je optimista  da će ova njegova  knjiga  podstaći nekoga da u budućnosti krivce izvede pred sud i pita ih, zašto?“, kazao je Đorđević, koji je bio dežurni oficir kobnog 24.marta 1999. u Kuršumlijskoj kasarni kako kaže pukom srećom ostao živ, dok su mnogi stradali ili bili povređeni.

Po rečima autora Đorđevića, “Dnevnik” se sastoji iz tri paralelne priče. Jedan od velikih  terora u istoriji je  Bugarski teror u Toplici, koji nije zaobišao ni jednu kuću na ovoj teritoriji. Tako da su njegovi preci bili samo jedna od mnogih žrtava  o kojoj je on dao autentičan prikaz,  kako je jedna mlada žena isprošena snaha uspela da očuva za vreme Bugarske okupacije, ćetvoro dece njegove pretke, a sama takođe bila velika žrtva.

-Drugi deo priče je deo čuvenog  pitanja “Zašto?“, jer me boli nepravda koja je učinjena našem narodu 1999. Godine. Svim  NATO agresorima  postavio sam  pitanje: „Zašto?“ u ime svih onih koji su bombardovanje preživeli. I kao pisac dao sam sebi slobodu da priči dodam deo koji se nije dogodio -kazao je Đorđević.

Treća priča je životna priča mladog Hrvoja, koji je rođen u mešovitom braku a kojeg je nesreći rat razdvojio od sestre jer majka ga je ostavila a njegovu sestru odvela u Hrvatsku a deda ga očuvao.

– Priča  koja je ostavila veliki utisak na mene. Ja sam mu čuvši za njegovu priču obećao da ću napisati knjigu. Ima toliko materijala za pisanje tako da ću nastaviti sa pisanjem, jer istina se ne može sakriti niti pak zaustaviti da ugleda svetlo.kazao je Đorđević, na kraju promocije.

Na promociji je govorio  dugogodišnji direktor biblioteke u Žitorađi, koji je napisao 5 knjiga, Mića Vulić  Radivoje Pantić i Nebojša Gašić.

 

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475554

13 dec 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions