DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Održana promocija šestog broja „Topličkog zbornika“

PROKUPLJE- U narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, održana je promocija šestog broja časopisa „Toplički zbornik“, čiji su izdavači Narodni muzej Toplice i Istorijski arhiv Toplice, pod pokroviteljstvom Grada Prokuplja.

Promocija je održana u skladu sa propisanim epidemiološkim merama, uz prisustvo predstavnika Grada Prokuplja, člana Gradskog veća za kulturu, Milice Erić, predstavnika ustanova kulture, istoričara.

O novom izdanju „Topličkog zbornika“ govorio je istoričar, profesor Saša Stanojević, koji je ovom prilikom istakao da se ovaj časopis od prošle godine nalazi na listi časopisa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, što je od velikog značaja za njegov budući kvalitet, ali i obaveza za još sadržajniji i kvalitetniji rad na njemu.

-Zadovoljstvo mi je što mogu da upoznam javnost da se Toplički zbornik nalazi na prestižnoj listi časopisa koja je utvrđena strogo normiranim aktima, koje smo mi od početka ispratili i trudili se da oko njegovog uređenja, rekao je Stanojević i  istakao da časopis ima multidisciplinarni karakter, iako u njemu  dominiraju istoriografski radovi. Osim radova iz istorije, prisutni su i radovi iz lingvistike, istorije umetnosti, sociologije, arhitekture i drugih srodnih nauka.

Kako ističe, časopis je posvećen topličkom kraju i sadrži preko stotinu radova, a među temama su Toplički ustanak, bitka na Pločniku, toponimija topličkih sela, Gvozdeni puk i druge srodne teme o kojima su pored istoričara iz Topličkog kraja govorili i istoričari iz raznih krajeva Srbije.

100% LikesVS
0% Dislikes
Back to top button