DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Održana Tribina o razvoju grada Prokuplja kroz istoriju

PROKUPLJE – Sinoć je sa početkom u 18 časova, u Galeriji „Boža Ilić“ održana Tribina o razvoju Prokuplja kroz istoriju u organizaciji Kulturno – obrazovnog centra Toplice, a u okviru svečanosti povodom slave grada. Gosti predavači Sanja Crnobrnja Krasić, viši kustos arheolog i Dragan Lekić, istoričar, govorili su o najznačajnijim trenucima za razvoj našeg grada kroz vekove.

-Tribina je organizovana u okviru slave grada, a naša ideja je bila da se građani upoznaju sa činjenicama razvoja grada Prokuplja. Upoznavanje starih zanata, grada u industrijskom smislu, sve do danas, svakako je najvažnije kako bi se spoznala istina o tome kako je nekada bilo i kako je danas – rekao je direktor Kulturno – obrazovnog centra Bojan Milenković.

Na samom početku predavanja, direktor Kulturno – obrazovnog centra Toplice uručio je zahvalnice Sanji Crnobrnji Krasić i Draganu Lekiću za učešće u organizaciji programa.

-Reč je o razvoju grada i moramo da shvatimo da razvoj grada u prošlosti, direktno utiče na sadašnjost. Razvoj grada danas, uslovljen je zaštitom kulturne baštine – rekla je u izlaganju Sanja Crnobrnja Krasić, viši kustos arheolog.

Ona je takođe istakla da se najviše tragova Rimljana u Prokuplju, nalazi u donjim zonama Hisara. Zanatstvo i trgovina će kroz istoriju, biti okosnica grada Prokuplja.

-Dolazak Turaka na ove prostore, doneo je neka nova razaranja. Malo je pisanih tragova o arheološkim izvorima. Ti tragovi su u nekim arhivima, koji nisu dostupni široj javnosti. Za Prokuplje su najznačajniji dubrovački spisi. Glavni trg za trgovinu srebrom bio je u Kuršumliji, gde su trgovali Turci i Dubrovčani. Sedamdesetih godina dogodio se neznatan porast broja zanatlija u Prokuplju. 1584. godine, 34 Turčina se bavilo zanatima, dok ih je u Kuršumliji bilo manje. To govori da je Prokuplje bilo razvijena varoš. Kafana, u kojoj se ispija kafa, kada se spominje, vezuje se najpre za naš grad – da u Prokuplju postoji kafana, u kojoj se ispija kafa. Kafa, koja je došla iz Azije u Tursku, a potom kod nas. Razaranja su se vratila sa pogromom srpskog naroda tokom austrijsko – turskih ratova. 1877. godine, kada je oslobođeno Prokuplje San Stefanskim mirom, naš grad je ušao u Toplički okrug. U doba Kraljevine Jugoslavije, Prokuplje je bilo mesto, gde je bila razvijena trgovina, a bilo je i žalbi na trgovce koji nisu plaćali porez na toj teritoriji, već su na taj način samo zarađivali. Od devedesetih godina, na dalje, sve se promenilo – rekao je Dragan Lekić, istoričar.

Prisutni su imali priliku da čuju još jednu zanimljivost istraživača, da nema potvrde da je Prokuplje spaljeno od strane Turaka tri godine pre boja na Kosovu. U Pločniku je srpska vojska porazila Murata i to je jedan od najsvetlijih trenutaka srpske istorije – istakla je Sanja C. Krasić.

 

50% LikesVS
50% Dislikes
Pogledajte rakođe
Close
Back to top button