U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Održani 50. Drainčevi književni susreti u Kuršumliji

Autor 30 avg 2019

KURŠUMLIJA- U čast velikom topličkom pesniku Radu Draincu, koji je rođen u Trbunju kod Blaca, u Kuršumliji su nastupili književnici povodom 120 godina od njegovog rođenja i pola veka postojanja Drainčevih književnih susreta.

Direktor prokupačke biblioteke, Dragan Ognjanović, predstavio je pesnike koji su izabrali  različit  opus pesama a potvrda njihovog kvaliteta su osvojene Drainčeve i mnoge druge književne  nagrade.

„Drainčeve književne susrete“, koji imaju tradiciju dugu  pola veka, otvorio je dobitnik nagrade „Drainac“ Milosav Tešić a zatim  prethodni dobitnici nagrade Drainac, Vlasta Mladenović, Gordana Đilas, Ivan Negrišorac, Miljurko Vukadinović,Bata  Bratislav Milanović,  Milivoj Kostić, Hristo Petreski iz Makedonije, dramski umetnik Vico Dardić kao i svake godine govorio je stihove Drainca a  ove godine i stihoveTešića.

Pročitajte i...  Prvi digitalni sajam cveća u Blacu na pravi način promovisao proizvođače cveća

Pored  gostujućih pesnika nastupili su pesnici  iz Kuršumlije, koje je predstavio Nebojša Gašić:, Radivoje Pantić, Bole Spasojević, Snežana Milosavljević je čitala stihove Milice Đurić, i učiteljica Tankosava Milanović sa članovima Literarne sekcije „Drinka Pavlović“, mladim pesnikinjama: Kaja Miljković, Petra Ristić, Sara Filipović, Viktorija Ilić, Lena Marković, Nikolina Živanćević,  .

Dobitnik  pesničke “Drainčeve nagrade”  književnik iz Beograda Milosav Tešić,  nagrađen je za zbirku pesama „Kalopera Pera“, štampanu 2018. godine u izdanju “Čigoja štampe”. Dobitnik je svih prestižnih pesničkih nagrada a njegova poezija je spoj srpske tradicije, istorije i mistike.  On je za Topličke vesti istakao da mu je drago da je dobio ovako prestižnu nagradu baš ove godine kada se obeležava 120 godina od rođenja najvećeg topličkog i velikana srpskog pesništva koji je stvarao između dva rata.

Pročitajte i...  Krvavi pir pasa lutalica

Inače, sve večerašnje poete spaja ljubav prema poeziji a  ljubav prema Drainčevoj poeziji večeras ih je spojila, da pokažu koliko su slični a koliko različiti od Drainca, koliko su inovativni kao što je on u svom vremenu bio, kosmpolita i progresivan pesnik.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=471143

30 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up