U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Održani 50. Drainčevi književni susreti u Kuršumliji

Autor 30 avg 2019

KURŠUMLIJA- U čast velikom topličkom pesniku Radu Draincu, koji je rođen u Trbunju kod Blaca, u Kuršumliji su nastupili književnici povodom 120 godina od njegovog rođenja i pola veka postojanja Drainčevih književnih susreta.

Direktor prokupačke biblioteke, Dragan Ognjanović, predstavio je pesnike koji su izabrali  različit  opus pesama a potvrda njihovog kvaliteta su osvojene Drainčeve i mnoge druge književne  nagrade.

„Drainčeve književne susrete“, koji imaju tradiciju dugu  pola veka, otvorio je dobitnik nagrade „Drainac“ Milosav Tešić a zatim  prethodni dobitnici nagrade Drainac, Vlasta Mladenović, Gordana Đilas, Ivan Negrišorac, Miljurko Vukadinović,Bata  Bratislav Milanović,  Milivoj Kostić, Hristo Petreski iz Makedonije, dramski umetnik Vico Dardić kao i svake godine govorio je stihove Drainca a  ove godine i stihoveTešića.

Pročitajte i...  Obaveštenje: U Blacu ponovo počela sa radom Niš – ekspresova poslovnica

Pored  gostujućih pesnika nastupili su pesnici  iz Kuršumlije, koje je predstavio Nebojša Gašić:, Radivoje Pantić, Bole Spasojević, Snežana Milosavljević je čitala stihove Milice Đurić, i učiteljica Tankosava Milanović sa članovima Literarne sekcije „Drinka Pavlović“, mladim pesnikinjama: Kaja Miljković, Petra Ristić, Sara Filipović, Viktorija Ilić, Lena Marković, Nikolina Živanćević,  .

Dobitnik  pesničke “Drainčeve nagrade”  književnik iz Beograda Milosav Tešić,  nagrađen je za zbirku pesama „Kalopera Pera“, štampanu 2018. godine u izdanju “Čigoja štampe”. Dobitnik je svih prestižnih pesničkih nagrada a njegova poezija je spoj srpske tradicije, istorije i mistike.  On je za Topličke vesti istakao da mu je drago da je dobio ovako prestižnu nagradu baš ove godine kada se obeležava 120 godina od rođenja najvećeg topličkog i velikana srpskog pesništva koji je stvarao između dva rata.

Pročitajte i...  Besplatne sadnice za pošumljavanje privatnih poseda

Inače, sve večerašnje poete spaja ljubav prema poeziji a  ljubav prema Drainčevoj poeziji večeras ih je spojila, da pokažu koliko su slični a koliko različiti od Drainca, koliko su inovativni kao što je on u svom vremenu bio, kosmpolita i progresivan pesnik.

 

Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
online free course
download redmi firmware
Download WordPress Themes Free
udemy free download

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=471143

30 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up