BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Održani „Dani prokupca“

PROKUPLJE- U organizaciji Udruženja „Volimo Jastrebac“, Agencije za konsalting “Jastrebac-epigenija“ i Grada Prokuplja, održana je privredno-turistička manifestacija „Dani prokupca“. Na ovoj jedinstvenoj, drugoj po redu manifestaciji, okupili su se proizvođači grožđa i vina, stručnjaci iz oblasti voćarstva i vinogradarstva i mnogobrojni građani.

Govoreći o ovoj manifestaciji, Aleksandar Milanović, iz Udruženja „Volimo Jastrebac“, rekao je da je njen cilj da ukaže na značaj autohtonih sorti grožđa u Srbiji, da se, osim velikih, podrže i mali lokalni vinogradari i da se pojača svest o svim prednostima koje donosi vinski turizam.
-Autohtona sorta „prokupac“ nadaleko je poznata, ne samo u Srbiji, nego i van granica naše zemlje. Ova sorta okupila je vinogradare na jednom mestu. Tokom njenog trajanja, vlasnici vinarija upoznali su posetioce sa proizvodnjom grožđa i vina i mogućnostima proširenja zasada pod vinovom lozom, izjavio je Milanović, koji je naglasio da brend zvani „prokupac“ treba da se čuva i još više promoviše u našoj zemlji i inostranstvu.
Zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, pohvalio je organizatore ove manifestacije, koja je od velikog značaja za promociju vinogradarstva, ne samo našeg grada, već čitave Toplice.
-Vinogradarstvo ima dugu tradiciju u Prokuplju i Toplici. Sorta „prokupac“ je nešto što je i sada poznato u Srbiji i van njenih granica. Dobro je što se organizuju ovakve manifestacije, na kojima vinogradari i stručnjaci iz ove oblasti mogu da saznaju šta je to novo u oblasti proizvodnje grožđa i vina, izjavio je on i dodao da su se vinogradi na području Toplice nekada prostirali na površini od 5.000 hektara.
Stagnacija i naglo napuštanje proizvodnje grožđa, počelo je sredinom prošlog veka.
Prema njegovim rečima, u poslednjih nekoliko godina, oseća se pozitivan trend u ponovnom podizanju zasada pod vinovom lozom.

Vinogradi i različite vrste kvalitetnih vina „Topličkih vinograda“ iz Gojinovca, nedaleko od Prokuplja i „Doja“ iz Donje Jošanice, nedaleko od Blaca, već su poznati i u najudanjenijim zemljama sveta, kao što su Kina i Japan.
-Ove godine, lokalna samouprava opredelila je velika bespovratno podsticajna sredstva za podizanje novih zasada pod vinovom lozom i kupovinu opreme za veću finalizaciju proizvoda od grožđa. Ovaj pozitivan trend, nastaviće se i naredne godine, izjavio je Paunović i dodao da lokalna samouprava nastoji posebno da stimuliše mlade od 18 do 40 godina, da počnu da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a samim tim i proizvodnjom grožđa i vina.
Prezentaciju svojih proizvoda, koje su mnogobrojni posetioci degustirali, imali su „Topolički vinogradi“ iz Gojinovca, „Doja“ iz Donje Jošanice, vinarije „Aranđelović“, vlasnika Nikole Aranđelovića, „Stanković“, vlasnika Milana Stankovića i „Strahinjić“, vlasnika Bratislava Strahinjića iz Prokuplja.

-Tokom osmogodišnje berbe, ove godine imali smo rekordnu proizvodnju grožđa. Sa površine od 50 hektara, ubrano je blizu 450.000 kilograma različitih vrsta kvalitetnog grožđa, izjavio je menadžer u „Topličkim vinogradima“ Marko Jakšić i dodao da očekuje proizvodnju od skoro 350.000 boca vina.
-Bez obzira na velika ulaganja i rad, ljubav prema vinogradu, grožđu, dobrom ukusu i izgledu vina, kao i druženje vinogradara ne može se objasniti, rekli su vlasnici malih vinarija.
Tokom trajanja manifestacije, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Prokuplju, Dejan Tonić, održao je predavanje na temu „Proizvodnja grožđa i vina od autohtone sorte prokupac“, a prikazan je i dokumentarni film „Prokupac“.
U kulturnom delu programa, učestvovali su poznati prokupački aforističari Milivoje Krstić i Radivoje Sokolović.

50% LikesVS
50% Dislikes
Back to top button