FAM
Soko Banja

FAM
DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Održani Miholjski susreti sela 2022. godine

PROKUPLJE- U organizaciji grada Prokuplja, a pod pokroviteljstvom Ministastrtva za brigu o selu, u selu Bajčinace, nedaleko od Prokuplja, održani su „Miholjski susreti sela 2022“. Na ovim jedinstvenim sportskim igrama i kulturno-zabavnom programu učestvovale su ekipe iz Gornje Trnave, Potoćića, Džigolja, Gornje i Donje Stražave, Bajčinca, Balinovca, Gornjeg i Donjeg Kordinca..

Bacanje kamena s ramena, skok u dalj sa mesta, navlačenje konopca, bacanje potkovice, priprema pite banice, izložba ručnih radova, kazivanje zdravica, recitovanje, pevanje izvornih narodnih pesama i izvorne muzike bile su discipline u kojima je više od 150 takmičara pokazalo da poštuju i čuvaju tradicije i običaje svojih predaka i svog rodnog sela.

Otvarajući ove susrete, gradski većnik  Dejan Tonić izjavio je da se za ove susrete prijavio veliki broj seoskih mesnih zajednica i da je dobro što su na njima učestvovala deca, mladi i stari.

Negovanje i očuvanje običaja i tradicije u kulturnom i umetničkom stvaralaštvu, sportskim disciplinama i druženje, jedan je od ciljeva održavanja ove manifestacije. Sama manifestacija  pokazala je da meštani prokupačkih sela nisu zaboravili običaje i stare zanate svojih predaka i da je za svaku pohvalu ono što su predstavnici sela pokazali na „Miholjskim susretima sela“, kazao je Dejan Tonić.

U sportskom delu takmičenja u bacanju kugle s ramena prvo mesto osvojila je ekipa Džigolja, drugo Gornja Stražava, a treće Balinovac.

U disciplini skok u dalj sa mesta prvo mesto osvojili su predstavnici Gornjeg Kordinca, drugo Balinovca, a treće Potočića.

U bacanju potkovice najbolji su bili takmičari Donje Stražave, zatim Gornjeg Kordinca, dok su treće mesto zauzeli takmičari Gornje Trnave.

Ekipa iz Bajčinca bila je najbolja u disciplini navlačenje konopca. Drugo mesto zauzeli su takmičari Potočića, a treće iz Džigolja.

Mnogobrojni posetioci bili su oduševljeni mini-izložbom pita gibanica, domaćih voćnih sokova, kolača i drugih jela i rukotvorina.

U kategoriji narodne tradicije najbolja pita je iz Bajčinca, najbolji voćni sok iz Potočića, dok je najbolja rukotvorina iz Džigolja. Kod kazivanja zdravice najuspešnije je bilo Bajčince.

U kulturno umetničkom programu u izvođenu recitacija prvo mesto pripalo je Donjem Kordincu ispred  Bajčinca i Džigolja. Najuspešniji u izvođenju narodnih pesama bili su predstavnici  iz Potočića dok je u instrumentalnom izvođenju najuspešnija bila ekipa iz Gornje Stražave.

Najboljim ekipama i pojedincima dodeljene su medalje i diplome, a učesnicima zahvalnice.

88% LikesVS
12% Dislikes
Pogledajte takođe
Close
Back to top button