DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Održano guslarsko veče

Tradicionalno guslarsko veče u Prokuplju privuklo ljubitelje gusala iz Nikšića

Izdvajamo:
  • Prešli smo oko 420 kilometara. Nevreme nas je zadržalo, ali ne i sprečilo da psisutvujemo ovako lepom događaju u Prokuplju. Iako nas je grad zatekao kod Kopaonika, nastavili smo dalje, moji rođaci i ja, da slušamo i uživamo u guslanju Topličana – rekao je Borislav Žižić iz Nikšića.

PROKUPLJE – Sinoć je u Domu kulture u Prokuplju održano tradicionalno veče guslara Toplice, a u okviru gradske slave. Nastupio je veliki broj guslara, među kojima su i mladi guslari Miloš Gašević i Ognjen Koprivica. Ovo tradicionalno okupljanje predstavlja sam vrh srpske tradicije i sastavni je deo srpske kulture.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, predsednik Skupštine Dejan Lazić, direktori ustanova u Prokuplju i sveštenstvo Crkve Svetog Prokopija.

Ono što raduje je dolazak ljubitelja Guslarskih večeri čak iz Nikšića.

-Prešli smo oko 420 kilometara. Nevreme nas je zadržalo, ali ne i sprečilo da psisutvujemo ovako lepom događaju u Prokuplju. Iako nas je grad zatekao kod Kopaonika, nastavili smo dalje, moji rođaci i ja, da slušamo i uživamo u guslanju Topličana – rekao je Borislav Žižić iz Nikšića.

Prisutne je pozdravio i blagoslovio starešina Crkve Svetog Prokopija, otac Nikola Ilić, rečima da gusle čuvaju dela najvećih junaka srpske istorije i da njima treba da se divimo i prenosimo budućim naraštajima, a da je Toplica gnezdo junaka.

Prvi učesnik Guslarske večeri je mladi prokupački guslar Miloš Gašević, učenik Bogoslovije Sv. Kirila i Metodija u Nišu. Na njegov glas, Topličani su navikli još dok je bio dečak, a aplauzi nisu ni večeras izostali. Prisutnima se predstavio i Ognjen Koprivica odlomkom iz „Gorskog vijenca“, Petra Petrovića Njegoša. Na istoriju Toplice, uz gusle, podsetio nas je i Novak Milenković, dok je Jakša Jakšić pevao uz gusle, o značajnom za srpstvo, Kosovskom boju. Predstavila su se i braća Joksimović uz pesme „Rasti, rasti, moj zeleni bore“ i „Gusta mi magla padnala“. Nastupili su i drugi guslari, a njihova poruka je bila jasna – da se istorija mora čuvati, tradicija negovati i gusle se moraju daleko čuti, što večeras nije bilo teško, jer ih ni grmljavina nije nadjačala.

 

100% LikesVS
0% Dislikes
Pogledajte rakođe
Close
Back to top button