U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Održano muzičko – poetsko veče posvećeno Neši Leptiru

Autor 20 feb 2020

PROKUPLJE- Večeras je u Art pabu „Crna lisica“ u Prokuplju održano književno veče pod nazivom „Mesečina u čaši“. Organizator večeri bio je Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“ u okviru koga stvara Književna omladina Prokuplja.

Omladinci su veče posvetili preminulom vođi grupe „Poslednja igra leptira“ Nenadu Raduloviću – Neši Leptiru. Time je obeleženo 30 godina od smrti ovog umetnika, poznatog svim generacijama.

Njegovo stvaralaštvo je bilo inspiracija mladim umetnicima, pa su stihovi posvećeni njemu probudili osećanja. Omladina je pripremila i muzički i poetski repertoar. Od „Srce od meda“, „Grudi Balkanske“ , „Nataša“ do „Jeleni umiru sami“ i druge.

Oni, koji nisu poznavali Nešino stvaralaštvo, zasigurno su večeras imali prilike da čuju sve o njemu kroz kazivanje njegovih stihova.

I ne samo to, omladinci su govorili i svoje stihove, pa se iz njih čita svako osećanje probuđeno Nešinim delom.

Ovoga puta, Književna omladina Prokuplja izabrala je alternativni prostor u kojem često priređuje ovakve večeri.

Sva mesta u umetničkom prostoru „Crna lisica“ su bila popunjena.

Podrška deci koja stvaraju, bila je poznata toplička pesnikinja koja stvara savremenu poeziju i prozu Zorica Perović Prentić, koja je kazala svoje stihove na kraju večeri i Kopovcima poklonila svoje knjige.

–  Ja nisam ovde slučajno, jer volim da prisustvujem književnim večerima koje organizuje Književna omladina Prokuplja. Večerašnje veče i meni znači puno, jer je Neša Leptir i meni inspiracija. Doći ovde  kad su omladinci tu je lepo, jer je mladost sama po sebi lepa, a samim tim što se oni bave umetnošću, oplemenjuju ovaj prostor, ovo veče i sve nas – rekla je Zorica Perović Prentić.

Pored Kopovaca – Nađe Krgović, Milene Kostić, Marije Radović, Mirjane Ranđelović, Maše Spasić, Anastasije Radulović, Kristine Milošević i Bogdane Lazović, stihove Neše Leptira kazivala je i Tijana Petrović, glumica i direktor Doma kulture.

– Književna omladina Prokuplja aktivno radi u Domu kulture i trudi se da obeležava sve važne poetske datume, pa tako ove godine obeležavamo 30 godina od smrti našeg umetnika Neše Leptira. Odabrali su alternativni prostor i obeležili programom, umetnika koji i dalje živi kroz svoja dela. Zahvaljujem Art pabu „Crna lisica“ i našoj deci – kazala je Tijana Petrović, direktor Doma kulture.

Nakon muzičko – poetske večeri, publika se preselila u salu Doma kulture, gde je od 20 sati odigrana predstava „Bliži nebu“, leskovačkog pozorišta.

Činjenice govore da Prokuplje ima veoma bogat kulturni program i da mladi imaju gde da stvaraju.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=478006

20 feb 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions