U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Održano predavanje na temu “Ideja srpske državnosti“

Autor 19 feb 2020

KURŠUMLIJA- Povodom Dana državnosti  doc. dr Dejan Antić, sa odseka za istoriju niškog Filozofskog fakulteta, održao je predavanje na temu “Ideja srpske državnosti“.  Istoričar Antić  je naglasio da  se ideja srpske državnosti nije ugasila  padom  Despotovine 1459. već se prenela na  titularne despote i crkvu. Taj aksiom se  prenosio  kroz vekove.

Doc. dr Dejan  Antić,  hronološki je obradio period, od početka 19. veka do kraja Prvog  svetskog rata. Predavanje je započeo od početka Prvog srpskog ustanka i vožda Karađorđa, koji  kao pravdoljubiv i otadžbinoljubiv, podiže ustanak 1804. godine, na Sretenje . Period koji se zove Ustanička Srbija ili Karađorđeva Srbija,  prva snaga o ponovnoj državnosti.  Naglašava da  na Cveti, 1815. Sledi II Srpski ustanak , sa  Milošom  Obrenovićem, koji je imao mnogo više  političkog takta, i koji otškrinjuje vrata diplomatiji i kada stupaju na pozornicu  intektualci,  libelarne misli i uvode  parlamentarizam, nasuprot njegovom apsolutizmu. U kontinuitetu traje borba za samostalnost, ističe Antić i predstavlja sled događaja:  Akermansku  konvenciju, 1826., Jedrenski ugovor, 1829. Zatim I , II i III hatišerif, ukidanje feudalizma , berat kojim Miloš  dobija  naslednu kneževsku titulu. Sretenjski ustav, 1835.,  koji je po ugledu na Francuski i Belgijski. Načertanije Ilije Garašanina, ideju pripajanje svih teritorija matici gde ima Srba. . Govorio je o knezu  Mihailu, vizonaru, graditelju, intelektualacu . I i II Srpsko –Turskom  ratu, Milanu Obrenoviću, oslobađanju Topličkog,  Vranjskog i  Niškog  okruga.  San Stefanskom  ugovoru ,  Ristovcu gde je  povučena linija razgraničenja. Prevratu iz 1903. O nacionalnom pitanju koje  se ne odvaja od crkvenog . O Formiranje Crne ruke „Ujedinjenje ili smrt“.  Balkanskiom savezu,  1912 Sbije, Bugarske i Grčke. Voji  Tankosiću, Labskim četničkim odredu započinjenju  rata,  bici na Merdaru. I ii II Balkanskom ratu, kada je Srbiji sprečen izlazak na more preko Severne Albanije, i stvaranju nove države Albanije.

Pročitajte i...  Na vezi sa poznatima

O povodu  za rat dvojnoj monarhiji nakon ubistva prestolonaslednika Franca Ferdinanda, od strane Gavrila Principa i Mlade Bosne. Austrougarska je dočekala  momenat da kazni Srbiju , i da uvuče i druge države i kreće apokalipsa strašni I. svetski rat., pojasnio je Antić. Od 1804 do 1914. tačno  110 godina radilo se na Srpskoj državnosti . Usvajanjem Niške deklaracije 7. decembra 1914, početku Jugoslovenstva odstupilo se od ideje srpske državnosti, i to je početak diskuntiuteta od srpske državnosti, sledi avgusta 1915, skupština i Krfska deklaracija, 1917,  uvod u osnivanje Kraljevine, Srba Hrvata i Slovenaca. Srbi su ginuli da bi se stvarala neka nova država, ogorčeno kazao je istoričar Antić . Milioni Srba od I srpskog do Prvog svetskog je stradalo . Kraljevina Jugoslavija je obesmislila  milonske žrtve, stvorena je na kostima i krvi Srba.

Pročitajte i...  Policijski čas od petka u 17 do ponedeljka u 5 sati

Antić,je predavanje završio rečima: da je 1.decembar1918.  najveći „nacionalni poraz“, sledi kriza parlamnterizma, ubistvo u skupštini stvaranje Banovine,  da je to imalo i dalekosežne posledice koje su se takođe ispoljila za vreme krvavog rata devedestih godina prošlog veka. Da su stvaranjeem „Jugoslavije“ mnogi  dobili samo je Srbija bila gubitnik. Da, kralj Aleksandar i Pašić nisu bili svesni svojih pogubnih grešaka za svoju državu i narod . Da je Jovan Dučić u izbeglištvu u SAD-u zapisao“ Jugoslavija je jedna fatamorgana koja je Srbiju odvela u katastrofu“.

Na tribini nastupio je guslar Novak Milenković, a Života Jevremović  je konstatovao da predavanje koje je temeljno predstavilo Ideju Srpske državnosti,  održano  pred praznom salom, „šteta što nije imao ko da čuje“  kazao je Jevremović, dok je postavljao pitanje predavaču.

Pročitajte i...  Poziv za podnošenje zahteva za izdavanje dozvola za kretanje građanima koji brinu o licima kojima je potrebna nega

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=477925

19 feb 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up