DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Održano predavanje na temu „Učešće Gvozdenog puka u oslobođenju Makedonije od Turaka 1912.“

Legendarni „Gvozdeni puk“ u večnu slavu poveo je drugi po redu komandant puka, pešadijski potpukovnik Vladimir Ristić

PROKUPLJE – U organizaciji grada Prokuplja i Narodnog muzeja Toplice, održano je predavanje istoričara u okviru svečanosti povodom predstojeće slave grada.

Predavanje je trebalo održati u Spomen sobi Gvozdenom puku, jer se o njemu najviše danas govori, jer ona naše junake Gvozdenog puka čini besmrtnima. Međutim, vremenski uslovi to nisu dozvolili. Građani su imali priliku da slušaju predavanja u sali prokupačkog Doma kulture. Maja Dimić i Darko Žarić potrudili su se da istaknu najznačajnije podatke i ličnosti vezane za Gvozdeni puk – rekla je Ljiljana Krasić, direktor Narodnog Muzeja Toplice.

 

-Legendarni „Gvozdeni puk“ u večnu slavu poveo je drugi po redu komandant puka, pešadijski potpukovnik Vladimir Ristić. Tom prilikom održao je čuveni govor, pozivajući vojnike da krenu u sveti rat – uvela nas je u istorijsku temu Maja Dimić, istoričar.

Mogli su se čuti najznačajniji istorijski podaci o borbama „Gvozdenog puka“ na Bregalnici, Kumanovu, Bitolju.

Kao najznačajnije ličnosti ovog perioda ističu se, pored Vladimira Ristića, Jovan Naumović, armijski general, Mihailo Gmizović, pešadijski kapetan druge klase, Bajo Milunović, major, Ilija Đorđević, kaplar, Tomović Grujica, narednik, Ahmed Ademović, redov.

-Vladimir Ristić je u Prvom i Drugom Balkanskom ratu pokazao svu svoju umešnost u vođenju rata – istakla je Dimić.

Tomović Grujica iz topličke Male Plane, Milačić Đorđe i Janaćko Jović nosioci su Karađorđeve zvezde.

-Mihailo Gmizović, jedan od heroja Gvozdenog puka, pokazao je izuzetnu hrabrost kada je sa svojim vojnicima na leđima izneo topove na nepristupačne vrhove Babune. Iako je kod Bitolja bio ranjen, nije odstupio, već je predvodio svoje vojnike u juriš na turske položaje, zbog čega je odlikovan Zlatnom medaljom za hrabrost i unapređen u čin poručnika. Za pokazanu hrabrost u borbama na Ceru, Drini i Kolubari odlikovan je najvišim ratnim odlikovanjem Karađorđevom zvezdom. Tri puta je ranjavan u borbama, od čega je i preminuo 1915. godine. Pored njega Bajo Milunović, jedan je od najhrabrijih oficira Gvozdenog puka, zatim Ilija Đorđević, rodom iz sela Mađare, koji je eliminisao   tursku patrolu– istakao je Žarić.

Sa dosta sigurnosti, tvrde istoričari, Grujica Tomović je bio jedan od najzaslužnijih ratnika puka. Njegov sin navodi da je otac dobio na poklon i Zlatni sat za vreme rata, ali nije imao podatak i kojim povodom.

Svako na sebi svojstven način, ali sa izuzetnom hrabrošću i manevrima, dao je svoj pečat Gvozdenom puku, koga će pamtiti buduća pokolenja – zaključili su predavači.

100% LikesVS
0% Dislikes
Pogledajte rakođe
Close
Back to top button