U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Održano “Veče patriotskih pesama”

Autor 11 okt 2018

PROKUPLJE- Povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu, sa posebnim akcentom na Drugi pešadijski puk “Knjaz Mihailo”, poznatijem pod nazivom ”Gvozdeni puk”, u Domu kulture održana je manifestacija pod nazivom “Veče patriotskih pesama”. Ovom jedinstvenom kulturnom događaju prisustvovali su i zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović i član Opštinskog veća Milica Erić sa saradnicima.

Patriotske i rodoljubive pesme u najširem smislu govore o pozitivnom odnosu prema domovini. Višegodišnja težnja za oslobođenjem i ujedinjenjem svih srpskih zemalja izrodila je veliki broj pesama koje opisuju tu borbu i težnju i veličaju vrednosti srpskog naroda koji je na razmeđi istoka i zapada i koji je u svojoj istoriji više puta morao da se bori za slobodu.

Toplica i Prokuplje dali su mnoge znane i neznane ratnike kojima su se divili ne samo saveznici, već i neprijatelji.

Članovi KUD-a “Abrašević” publici su se predstavili igrama “Kolo majora Gavrilovića” i “Oficirskim kolom”.

Ženska grupa Doma kulture u sastavu Ljiljana Ilić, Milena Kostić, Snežana Ivanović, Milena Sarić, Marija Simić, Ljiljana Sokolović, Svetlana Simić i Biserka Milosavljević otpevale su poznate pesme “Oj, Srpkinjo” i “Kreće se lađa Francuska”.

Pesmu “Ave Srbi”, koja izaziva najdublje rodoljubive emicije i koja se nalazi u udžbenicima muzičkog vaspitanja, pod rukovodstvom Sanje Stojković otpevao je Dečiji hor “Sanjalice”  Doma kulture. Članovi ovog hora publici su se predstavili i sa pesmom “Oj, Srbijo mila mati”, a Ivan Stojanović otpevao je pesmu “Pukni zoro”.

”Tobdžijsko kolo” na violini odsvirao je Vuk Drobnjak, a nadaleko poznatu pesmu “Ja sam ja Jeremija” otpevao je  Strašimir Đokić.

Pesmu “Ave Srbija” govorila je Milena Kostić, a pesmu “Potporučnik Dule” Milena Perić .

Pesmu  “Toplička gvozdena snaga” recitovala je Ivana Đurđević.

Svoj muzički doprinos ovoj kulturnoj manifestaciji dali su muzičari Vuk Drobnjak, Boban Kostić i Ivan Stojanović.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=86241

11 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up