U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Održano zavičajno poetsko-muzičko veče dr Dragana Lukovića i Radeta Vučkovića

Autor 19 jula 2019

KURŠUMLIJA- Kuršumličani su još jednom pokazali da vole da slušaju  svoje zavičajne pesnike i muzičke legende jer su u velikom broju došli na poetsko-muzičko veče dr Dragana Lukovića i Radeta Vučkovića, na kojem su promovisane Lukovićeve knjige “Da sam rođen negde drugde” i “Iglena java”. Svoje stihove ispunjene sećanjima na prošla vremena koji odišu lepotom ali  i jednostavnošću sa jasnom porukom da se svest pojedinca ili društva promeni i sa  jakom emocijama koje ih odlikuju, govorio je dr Dragan Luković a muzička legenda Rade Vučković na svoj maestralni način upotpunio pevajući uz gitaru.

Dr Dragan Luković,  pored stručne literature, napisao je dve zbirke poezije i roman koji uskoro izlazi iz štampe. Da objavi prvu knjigu zaslužni su  Predrag Bajčetić i Ljubomir Tadić, velikani srpskog glumišta. On piše pesme koje su lične a tako bliske mnogima.  Potreba da se promeni svet, da svest egzistira, a da ne stagnira.

-Ja pišem o anomalijama individue i kod društva na globalnom nivou. Ne mora neko da voli moju poeziju ali je važno da shvati o čemu pišem Da neko shvati, da je promena nužna. Poezija je oružje darovitih ljudi da promene svest jednog čoveka ako ne mogu celokupnog društva. Ja od Kuršumlije ne mogu da pobegnem, te slike iz Kuršumlije su mi najjasnije i duboko urezane-kazao je Luković.

Pročitajte i...  Sajam rukotvorina

Književnik i kritičar Dragan Barjaktarević, koji je svoju prvu knjigu poezije “Ni soli ni vode”,  1993. godine promovisao u kuršumlijskoj biblioteci,  naglasio je da je Luković  mladi naučnik stvaralac, pesnik naučnik. Svi naučnici prvo žele da postanu pesnici, poput Medakovića, Strikovića. Poezija je prva ljubav koja izrasta iz čoveka.

-U poeziji “Reč” je najvažnija. Po bibliji: U početku beše reč. Po Geteu je kumulativno: reč, smisao i delo. Lukovićevo savremeno pesništvo po opredeljenju po maniru, po svom opusu daje pesničku sliku i jasnu poruku, jezičko- stilski čistu. Narativna poezija je u pitanju, malo figurira sublimativna i izvorna. Veristička poezija, na osnovu pesničkih slika,  ti podaci su o stvarnosti i njegovom  stavu. Iz 2009. je knjiga  “Iglena java”, egzistencijalna situacija, emotivna suština. Stalo se čuvati.  Zatim “Da je rođen negde drugde”,  lutao je tražio pesničke slike iz sveta. Iz pesničke perspektive zanimljiva i efektna poenta. Afirmativno je upotrebio. Zatim ironijska komponenta, potiskuje pesničku stvarnost. Ironija je dominatna-rekao je Barjaktarević.

Pročitajte i...  (Video) Proslava Svetog Save u OŠ “Drinka Pavlović”

Barjaktarević pojašnjava da je Luković crpio  inspiraciju iz stvarnosti, da je vršio komunikaciju sa čitaocem. Kako sagledati svet oko sebe i kako se izjednačiti. Da je evoluirio sa drugom knjigom, to je sistem savremene poezije kao svetske politike. Poezija se menja kao lokalno u globalno, menja se savremena tehnika pisanja. Nova mitologija života. Mistika je osnov savremene poezije, bez obzira koliko je realistična..

-Goverenje se izjednačava u njegovoj poeziji sa gledanjem gde se oni prožimaju. Ogleda se u životnim i  civilizacijskim iskustvima. Fine jezičke kulture. Ima stilski pristup. Poezija ima malu receptivnu moć ali nalazi načina da se uzdigne na najistaknutiji umetnički prostor-zaključio je Barjaktarević.

Pročitajte i...  Održano guslarsko veče u čast Svetom Savi

Rade Vučković, kome je Kuršumlija prva ljubav a Beograd najveća, pokazao je još jednom da je veliki umetnik a to potvrđuju 2000 tekstova, 3 zbirke pesama  i 50 godina karijere. Ppevao je uz gitaru pesme posvećene gradu u kojem je ponikao. Nebojša Gašić  je proslavljenom kantautoru u ime Biblioteke uručio  je zahvalnicu „Zlatna harfa cara Davida“, rad protosinđela Grigorija, iz  manastira Svetog Nikole u Kuršumliji. Vučković, koji je dobitnik  najprestižnijih nagrada i priznanja, kazao je da mu je ovo jedno  vrlo drago priznanje za sveokupan rad.

Na zahvalnici je predstavljen lik cara Davida psalmopevca sa harfom, najstarijeg i najsvetijeg muzičara među ljudima. Kao rođeni Kuršumličanin, Vučković je ovo priznanje zaslužio za učešće u programu biblioteke  a grad Kuršumliju zadužio je od Prolećne pesme do godišnjice Topličkog ustanka, istakao je Nebojša Gašić, direktor Biblioteke.

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469513

19 jula 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up