Soko Banja

FAM
BlaceKulturaKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Ogromno priznanje književniku iz Kuršumlije: Tri knjige Radoljuba Gligorijevića nalaze se u Hilandarskoj biblioteci

KURŠUMLIJA- Biblioteka u Hilandaru dobila je tri knjige Radoljuba Gligorijevića, književnika, novinara i publiciste iz Kuršumlije, koje su deo poklona ovoj Biblioteci od beogradskih književnika.

rhdr

Radi se o najnovijoj objavljenoj knjigom zapisa, 36. po redu, “Na bregu pamćenja”,  za koju recezent Milijan Despotović kaže da je večiti trag i neugasla svetlost jednog vremena i knjige ”Amanet duhovnog pastira Romana”, objavljenoj 2021. godine, koja govori o isposničkom manastiru Svetog Nikole u Vlahinji kod Kuršumlije, nestalom u turskim pustošenjima svetinja  i istorijski roman objavljen 2016. “Ljubav od svega jača”.

– Radoljub Gligorijević, žurnalist i književnik iz Kuršumlije, iz rukopisa u rukopis, iz knjige u knjigu, u formi kratke priče ili reportaže, nastavlja da sluša i beleži, vreme nezaboravlja. Oslanja se na istorijske činjenice i neizbrisive tragove, a delom na pamćenje, koje se opire vremenu, oslanjajući se na kazivanja i pripovedanja vremešnih planinaca, staraca i mudraca-naglašava književnik i recezent ove knjige, Milijan Despotović

Pojašnjava da je knjiga “Na bregu pamćenja“ večiti trag i neugasla svetlost jednog vremena. Da knjiga ima snagu besednika čija se glasnost čuje kroz tišinu njenog prelistavanja i čitanja. Da onaj ko bude ponovo hodao putem kojim je prošao pisac ove knjige, shvatiće da je “čitanje kretanje putem kojim je neko prošao pre nas, otvarajući taj put”. Da tamo nailazimo na tragove, koje pokušavamo da odgonetnemo , to je ono što obezbeđuje neprekidno postojanje– kaže na kraju recenzije   Milijan Despotović

Knjiga je podeljena na 4 celine: Nekad bilo sad se spominje; Sećanje i ćutanje: Znameniti Kosaničani; Pisma, poruke, susreti i prikazi.

Radoljub Gligorijević je za svoj dosadašnji rad nagrađivan priznanjima, pohvalama i nagradama, ali vest da njegove knjige krase biblioteku manastira svetorodne loze Nemanjića i da će čitaoci biti crnorizci koji u ovom svetioniku srpskog identiteta od Svetoga oca Save Nemanjića i Simeona Mirotočivog- Stefana Nemanje, tihuju i uzvisuju molitve Bogu za Srpski rod,  ispunjava ga velikom duhovnom radošću.

 Inače, knjige su darivane  manastiru Hilandaru na dan Svetog patrijarha Pajsija I Janjevca (od 1614. do 1647.), koji je osveštao crkvu Svetog Mine u Štavi.

 

Soko Banja
Back to top button