Smiley face
U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Opanci broj 40!

Autor 6 apr 2018

KURŠUMLIJA- U čovekovu dušu ne možemo da prodremo. Jedino možda možemo nešto da pročitamo sa lica, i to ne uvek. Na licu Živke Popović jedino možemo da vidimo da je veoma stara baka, i da odavno gazi devetu deceniju života. Kako je njenoj duši, to se ne vidi, ili ne želi da pokaže. Da li je nešto muči? Kako je služi zdravlje? Čemu se raduje? Njeno lice to ne pokazuje.

Živka i Slaviša

Više puta sam pisao o Živki. Mnogo puta bio u njenoj kući u selu Tmava kod Kuršumlije. Pokušavao sam da shvatim kako je starici koja već 40 godina živi potpuno sama. Nikad nisam uspeo. Ili ja nisam umeo ili ona nije želela da mi to dozvoli. Znam samo gole činjenice: Nikada se nije udavala. Nema dece. Živela je s roditeljima dok nisu umrli, od tada potpuno sama. Dok je bila mlađa obrađivala je imanje, kasnije samo baštu i po malo nadničila u selu. Poslednjih godina, ni to.

Kada smo jednog daljeg rođaka iz sela pitali od čega živi Živka, odgovorio je –od ničega.

Poslednja naša priča o njoj duboko je dirnula Slavišu Aksentijevića Joju, našeg čoveka iz Kuršumlije, koji tridesetak godina živi i radi u Nemačkoj. On uvek kad dođe poseti sa punim rukama poklona nekoliko porodica.

Hteo je da kupi namirnice, sredstva za hugijena, nešto garderobe i da poseti Živku pred Vaskrs, da je obraduje za praznik. Ja sam ga zamolio da je prvo posetimo pa da u razgovoru s njoj odluči šta da joj kupi. Slaviša se malo začudio ali je prihvatio predlog. Kada smo stigli shvatio je da sam bio u pravu jer Živka nije želela ništa.

-Kad sam ušao u njenu staru kuću sa odžaklijom sa potpuno crnim zidovima srce me je zabolelo. Hteo sam da joj kupim sve što poželi ali je ona odbila kazavši da joj ne treba ništa. Osim kreveta, šporeta i nešto sudova, ona nema ništa. Od hrane je imala samo nekoliko jaja i malo sira što joj je odneo Centar za socijalni rad. I to je štedela jer da je jela bar po dva puta dnevno odavno bi nestalo-priča sa nevericom Slaviša.

Kad je sve to video on je predložio da joj kupi frižider, da ima gde da drži hranu. Živka je odbila uz obrazloženje da frižider troši struju, koju ona ne može da plaća jer nema novca. Slaviša je onda predložio da joj kupi konzerve i druge trajne prehrambene proizvode. I to je odbila jer, kako kaže, u svom veku nije pojela paštetu ni parče salame, pa neće ni pred kraj života.

Ne mogavši da razume da neko nema ništa, a ništa neće, Slaviša je dugo razgovarao sa Živkom pokušavajući da sazna kako da joj pomogne. Sve je bilo uzalud. Na rastanku Živka se zahvalila Slaviši što je posetio, zamolila ga da pozdravi svoju porodicu, poželela mu puno sreće i zdravlja u životu, i na kraju, valjda da ga ne uvredi što je džabe dolazio, tiho kazala: “Kupi mi jedne opance… broj 40”.

Dugo poznajem Slavišu ali nikad nisam video da se ovako obradovao. Bilo mu je drago što ga je Živka prihvatila iz duše i kao od svog sina, koga nikada nije imala, zatražila da joj kupi opanke.

Kupio joj je Slaviša opanke, naručio je kod limara česmu sa ogledalom. Odneo je i sredstva za higijenu, neke namirnice koje jede… platio joj je struju za tri meseca…

Kada smo ponovo otišli Živka nije bila kod kuće. Slaviša je ugradio česmicu sa lavorom na drvetu ispred kuće, da ima gde da se umije, uredno poređao poklone ispred vrata. Ispred stavio opanke, da ih odmah vidi. Bilo mu je žao što nije video Živku ali se i brinuo kako će da reaguje kad vidi poklone.

-Možda je i bolje što nije tu. Posetiću je za dva dana-kaže Slaviša.

Živki niko ne može da pomogne. Samoća i nemaština dovešće je do neminovnog. Jedino rešenje za nju je da ide u dom za stare. Centar za socijalni rad joj je to predlagao više puta, ali je ona odbila.

Protiv argumenta ”u ovoj kući sam se rodila, provela ceo vek, u njoj hoću i da unrem” niko ne može ništa. Samo Bog?


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=78555

6 apr 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Opanci broj 40!”

  1. ” nije bogat onaj ko ima mnogo , vec onaj kome malo treba” . Nama je to tesko shvatljivo ali upravo ovakve duse su cinile podvige u Puku Kneza Mihajla”Gvozdenom Puku” . Hristos voskrese baba Zivka !

  2. .......................

    Ima mnogo takvih kao Živka,treba i o njima nesto napisati.Krenite malo po nasim selima, u selu samo jedan ili samo jedna i niko više,a selo po njima postoji kao naselje.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up