Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Opština preko Crvenog krsta hrani 300 najsiromašnijih građana

Autor 5 dec 2018

PROKUPLJE- Narodna kuhinja, za čiji rad sredstva iz budžeta izdvaja Grad Prokuplje, radi pri Crvenom krstu u Prokuplju, i u ovim hladnim zimskim mesecima, kao i tokom cele godine, svakodnevno obezbeđuje 300 toplih obroka za socijalno najugroženije stanovnike sa teritorije grada i okoline.


Prema rečima sekretara Crvenog krsta, Dragana Subotića, u kuhinji se svakodnevno pripremaju kuvana jela od namirnica koje se dobijaju od Crvenog krsta Srbije.
-Trudimo se da taj obrok bude raznovrstan i da sadrži meso, kao i različite namirnice. Nekad to bude pasulj, grašak, krompir pirinač i naravno hleb, uglavnom ono što se kuva i u ostalim kuhinjama i menzama širom Srbije, ističe Subotić.
Kuvani obroci se svakodnevno pripremaju i dele u specijalizovanim prostorijama pri Sportskoj hali „Dr Zoran Đinđić“, od 8 do 11 sati, a spisak onih koji na ovaj način dobijaju hranu, Crvenom krstu se dostavlja iz prokupačkog Centra za socijalni rad.
Među korisnicima Narodne kuhinje najviše je romskih porodica, dok 25 odsto čini drugo stanovništvo. Svaku četvoročlanu socijalno ugroženu porodicu u Narodnoj kuhinji sleduju dnevno dve vekne hleba, kao i četiri porcije kuvanog jela. Vikendom i praznicima, korisnici dobijaju „lanč“ pakete koji sadrže suhomesnate proizvode i konzerviranu hranu.
Sigurno da je socijalno ugroženima najteže u zimskim mesecima, kada pored hrane treba da obezbede i toplu odeću i ogrev.
-O našim korisnicima posebno brinemo u zimskim mesecima, tada pored hrane, delimo i ogrevno drvo i polovnu topliju garderobu, kapute, zimske jakne, pantalone, dečiju odeću, koju nam donose i poklanjaju humani ljudi, kaže Subotić.
Prema njegovim rečima, na području grada Prokuplja nema klasičnih beskućnika bez krova nad glavom koji spavaju u haustorima, pored mostova i po ulicama, kao što je to slučaj u velikim gradovima.
-Bez obzira da li se neko nalazi na spisku za Narodnu kuhinju ili ne, mi uvek pomognemo ljudima u nevolji, jer lako je prepoznati čoveka kome je pomoć neohodna, zaključuje sekretar Crvenog krsta Dragan Subotić.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=88558

5 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up