U kategoriji Politika, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Opština Prokuplje gradi deset novih stambenih jedinica za meštane naselja Mala Guba

Autor 13 mar 2018

PROKUPLJE- Danas je održana prva sednica SO Prokuplje u ovoj godini a jedna od najvažnijih usvojenih tačaka odnosila se na uređenje korita reke Toplice i trajnog rešavanja problema njenog izlivanja i plavljenja romskog naselja Mala Guba.

 

Kako je već dugi niz godina unazad plavljenje leve obale reke Toplice i Stražavačke reke predstavlja problem broj jedan za lokalnu samoupravu, koja velikim naporima u borbi sa stihijom pokušava da odbrani kuće i naselja, Skupština je donela odluku da se to konačno i trajno reši. U tom cilju usvojena je Odluka o izvođenju radova na izgradnji sistema za zaštitu od poplave u romskom naselju Mala Guba. Sredstva kojima će se urediti priobalje Toplice i Stražavačke reke obezbedila je lokalna samouprava putem Ministarstva za Finanasije Republike Srbije. U cilju trajnog zbrinjavanja romskih porodica, čiji su stambeni objekti u poslednjoj poplavi pretrpeli veliku štetu, Skupština je donela odluku da se te porodice isele iz oštećenih kuća i da im se sagradi deset novih stambenih objekata. U tu svrhu će iz državne u opštinsku svojinu biti prevedena jedna katastarska parcela od 44 ari. Kako je rekao predsednik Skupštine Dejan Lazić kuće će biti izgrađene brzo i na taj način će se trajno rešiti problem stanovnika ovog dela romskog naselja Mala Guba.

 

Odbornici su usvojili i Predlog o otkupu blizu pet hektara zemljišta, koje je sada u vlasništvu Ministarstva odbrane Republike Srbije, na kome bi se izgradila industrijska zona u Prokuplju. Kako je rečeno ovaj otkup biće po tržišnoj vrednosti.
Skupština je danas usvojila i Predlog Odluke o predlogu Vladi Srbije za prenos vlasništva nad javnim neizgrađenim zemljištem republike Srbije u svojinu Opštine Prokuplje. Radi se o zemljištu iznad Srednje poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“ na kome je planom predviđena izgradnja nove gradske pijace i mosta sa pristupnim saobraćajnicama. Vlada Srbije bi pomenutu parcelu od 265 metara kvadratnih bez nadoknade prenela u svojinu Opštini Prokuplje.
Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović obratio se odbornicima sa skupštinske govornice kada je deo opozicionih odbornika Demokratske stranke pokrenuo pitanje ne grejanja Sportske hale“Dr Zoran Đinđić“.

On je kazao da je dolaskom na vlast 2012. vladajuća SNS pokrenula mnoge nerešene probleme i uspela da završi započete i nezavršene objekte koje je nasledila od bivše vlasti.
-I pored ogromnih dugova koje smo nasledili i morali da vraćamo završili smo vrtić „Bajka, zgradu Doma kulture pa nismo mogli da rešimo i problem nepostojanja upotrebne dozvole, problem grejanja i još mnogo toga vezano za halu jer je za to potrebno mnogo novca koji mi nemamo, rekao je Simonović i zapitao se zašto je ta hala građena na takav način.
-Da bi ta hala imala upotrebnu dozvolu i uredno grejanje potrebno nam je 100 miliona dinara. Sa tim problemom upoznali smo Vladu Srbije koja će posredovati kako bi dobili novac nekih inostranih investitora za rešavanje tog problema, rekao je Simonović i dodao da će i taj problem biti ubrzo rešen kako bi Prokupčani imali onakve uslove za život i rad kakve imaju stanovnici drugih gradova u Srbiji.

Dosta vremena na današnjem zasedanju odbornici su posvetili razmatranju godišnjih planova prokupačkih javnih preduzeća i ustanova. Tako su se na dnevnom redu našlo usvajanja planova i izveštaja o radu Predškolske ustanove „Neven“, Istorijskog arhiva Toplice, Kulturno obrazovnog centra, Narodne biblioteke „Rade Drainac“, Doma kulture „Radivoje Uvalić –Bata“, Centra za socijalni rad, Biznis inkubator centra, Turističko sportske organizacije, kao i program poslovanja JKP „Hameum“ i JP za urbanizam i uređenje opštine Prokuplje.
U ovom delu je rečeno da je mnogo pažnje u nastupajućoj godini kroz plan i program rada Predškolske ustanove posvećeno deci. Kako je kazala direktorka te ustanove Vesna Jovanović ova ustanova trenutno ima u četiri objekta oko 700 polaznika, uzrasta od jedne do sedam godina raspoređenih u 24 grupe. Prema njenim rečima i na listi čekanja je još 90-oro dece koja će biti smeštena u novi objekat, rekonstruisanog dela vrtića „Bambi“ u koji je Ministarstvo za populacionu politiku i demografiju Republike Srbije uložilo 12 miliona dinara.

-Useljenjem ovog novog savremenog objekta sva prokupačka deca biće u vrtićima i prestaće da postoji veliki problem njihovih roditelja kako da im nađu mesto za boravak u toj ustanovi, rekao je sa skupštinske govornice većnik Milan Aranđelović.

Na današnjem zasedanju usvojene su i Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta Opštine Prokuplje u 2017. godini kao i Odluka o izmeni i dopuni mreža osnovnih škola na teritoriji naše opštine kojom je obuhvaćeno istureno odeljenje u Žitnom Potoku, i ovaj Predlog kao i mnogi drugi danas jednoglasno je usvojen.
Odbornici su doneli Odluku o obrazovanju lokalnog Saveta za zdravlje i prihvatili izmene i imenovanja novih Školskih odbora škola “Nikodije Stojanović Tatko“, Muzičke škole „Kornelije Stanković, Tehničke škole „15.maj“, Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović – Selja”, kao i Rešenja o izmeni i imenovanju članova Upravnog i Nadzornog odbora Doma zdravlja.
Na ovoj sednici za direktora Doma kulture u Prokuplju ponovo je izabrana Tijana Petrović, diplomirana glumica a za direktorku prokupačkog Doma zdravlja dr Zorica Momčilović.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=77310

13 mar 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

11 komentara za “Opština Prokuplje gradi deset novih stambenih jedinica za meštane naselja Mala Guba”

 1. Milos

  Sns ima kvalitetne sposobne ljude koji umeju da vode grad i politiku to se vidi po rezultatima.

 2. Zorana Zivkovic

  Radi se punom parom i konacno se donose konkretna resenja za kljucne probleme koji se ticu naseg grada.

 3. Svaka cast nasoj lokalnoj samoupravi moja se brine o ovim gradjanima.

 4. Ivan

  Bravo, tako se brine o svojim gradjanima.

 5. Ivan

  Opstina Prokuplje po ko zna koji put dokazuje da je tu za svoje gradjane, i u dobri, i u zlu.

 6. Nikola

  Korito reke je u prvom planu i prioritet za resavanje

 7. beriljac

  Kuku nama sa vama.

 8. Aca

  Iskreno moram da pohvalim napore opstine na brzom resavanju poplavljenih domacinstava. Potrebno je zaista resiti problem recnog korita, mislim da je to sjajna vest

 9. Ljuba

  Izgradnja nove pijace se vec godinama najavljuje ali su sve ostale vlasti bole toliko nesposobne da to sprovedu u delo. Mislim da je to vazna investicoja za ceo grad i sve gradjane. Pozdravljam napore opstinskih celnika

 10. Izi

  Prosirenje industrijskih zona je znacajno za nas grad, to ce znacajno privuci incvestitore i dati privredni polet nasem gradu. Odlican rad lokalne samouprave

  • beriljac

   Je to misliš na onu fabriku u Beloljinu?
   Možda na industrijsku zonu kod Hisara?
   To već uveliko sve radi i funkcioniše besprekorno.
   Kao i onaj kinez sa buvljaka koji je doneo 1000 milijardi investicija u predizbornoj kampanji 2012.
   Svaka čast

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up