U kategoriji Politika, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Opština Žitorađa pokrenula investiciju vrednu 6,5 miliona evra

Autor 16 avg 2019

ŽITORAĐA- Opština Žitorađa dobila je od Ministarstva privrede oko sedam miliona dinara za izradu projekta kompletne rekonstrukcije vodovodnog sisitema u Žitorađi sa uvezivanjem u sistem svih ostalih mesnih zajednica, rekao je na konferenciji za štampu OO SNS Nenad Stevanović, predsednik skupštinskog odbora za ekonomiju i član opštinskog odobra SNS-a u Žitorađi

  • Opština Žitorađa je poslednjih godina od kada Srpska napredna stranka sa manjinskim koalicionim partenrima ima skoro apsolutnu vlast, pravo gradilište i gradi se kao nikada do sada. Poznate su vam investicione aktivnosti oko izgradnje kupališnog kompleksa, elektrifikacije polja u Samarinovcu, asfaltiranja ulica i trotoara, izgradnja igrališta, adaptacija vrtića. Ali pored navedenih aktivnosti, opština Žitorađa posebnu pažnju posvećuje pitanju vodosnabdevanja svojih građana zdravom pijaćom vodom- rekao je Stevanović na konferenciji za novinare.

I u oblasti vodosnabdevanja kao i u svim drugim oblastima, kako kažu,  SNS je u Žitorađi zatekla haotično stanje.

  • Opština Žitorađa nema jedinstveni sistem vodosnabdevanja. Vodovodni sistem, od 29 naselja, ima samo Žitorađa. Vodosistem u pripremi imaju MZ Jasenica, Izvor , Đakus, Pejkovac i Lukomir. Postoje i manji sistemi vodosnabdevanja koji su delo samih građana kao što su u Vlahovu, Konjarniku, Studencu, Debelom Lugu, Karu, ali ovi sistemi ne ispunjavaju propisane uslove predviđene zakonom- kazao je Stevanović

Ono što treba istaći je da sistem vodosnabdevanja naseljenog mesta Žitorađa, koji je izgrađen sredinom prošlog veka, nije ucrtan u planskim dokumentima i to predstavlja veliki problem.

Pročitajte i...  Aktivno učenje uz interakciju i motivaciju u edukaciji

Kada je vodosnabdevanje u pitanju opština Žitorađa se decenijama unazad oslanjala na sistem vodosnabdevanja Selova, u koji je uložila i ogromna sredstva kao jedan od potpisnika. Međutim, ovaj sistem, koji predstavlja jednu od najvećih investicija, nije završen i pitanje je kada će biti u funkciji.

  • Život ne može da čeka, zdrava pijaća voda je neophodna stanovništvu pa je opština primorana da traži alternativne načine snabdevanja vodom, dok veliki sistem ne profunkcioniše. Ceo koncept vodosnadevanja urađen je Generalnim projektom snabdevanja vodom naselja Žitorađa, koji je urađen prema izvorištu akumulacije Selova – kaže Stevanović.

Opštinsko rukovodstvo u konsultacijama sa stručnim ljudima iz ove oblasti, krenulo je u izradu sveobuhvatnog projekta vodosnabdevanja građana sa više izvorišta iz arterskih bunara. Ovu ideju podržalo je Ministarstvo privrede, i opštini Žitorađa je odobreno finansiranje projekta Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema Žitorađa i okolnih seoskih naselja .

Vrednost izrade projekta kao sveobuhvatnog rešenja vodosnabdevanja iznosi 7.020.000 dinara sa pdv-om, od čega ministarstvo finansira 90% sredstava.

  • Na osnovu stručnih analiza, došlo se do projektnog zadatka na osnovu kojeg je sproveden postupak javne nabavke u otvorenom postupku u kojem je izabran konzorcijum koji predvodi je projektni biro „Vodogradnja“ Beograd – ističe Stevanović.
Pročitajte i...  Dani šljive Blace 2020: Oglas za izbor najbolje zlatne šljivove rakije u 2020. godini

Osnova  koncepcije projekta ima nekoliko faza.

Za naseljeno mesto Žitorađa u toku je izrada projekta izvedenog stanja vodovodne mreže, dužine preko 25 km. Projekat obuhvata definisanje izvorišta iz arterskih bunara koje će biti alternativa sve dok Žitorađa ne bude priključena na neki od regionalnih sistema vodosnabdevanja. Planira se izgradnja 3 nova arterska bunara, rekonstrukcija vodovodne mreže, sa ugradnjom automatike u sistemu vodosnabdevanja, i posebno važno izgradnja potisnog rezervoara kapaciteta 500 m3 i izgradnja sabirnog rezervoara kapaciteta 1000 m3. Projektom je predviđena kompletna zamena do 15 km vodovodnih cevi, što će omogućiti normalno snabdevanje i smanjenje kvarova na minimum.

Projekat obuhvata povezivanje u jedinstven sistem vodosnabdevanja sva ostala naseljena mesta, čije priključenje na jedinstveni sistem treba da bude fazno u narednih 8 godina.

Sa izvorišta u Izvoru projekat podrezumeva snabdevanje sela Izvor, Glašinac, Đakus i Pejkovac.

Sela Izvor, Đakus i Pejkovac imaju urađenu vodovodnu mrežu, a za sela Samarinovac i Držanovac radi se projekat koji će biti povezan na ovaj sistem.

U toku je projektovanje primarne i sekundarne mreže u selima Badnjevac, Donje i Gornje Crnatovo . Koncepcija rešenja ovog kraka vodovoda ogleda se u povezivanju sela Jasenica, Voljčinac, Badnjevac, Donje Crnatovo i Gornje Crnatovo, fazno.

Pročitajte i...  JKP Blace: Obaveštenje korisnicima komunalnih usluga

Projekat vodovodnog sistema predviđa jedinstveni sistem koji bi se snabdevao iz arterskih bunara sve do mogućnosti priključenja na vodovodni sistem Selova , a delom na vodovodni sistem Pusta reka .

Predračunska vrednost svih radova na sistemu vodosnabdevanja skoro svih MZ iznosi oko 6,5 miliona eura, što je apsolutno previsoka suma za nerazvijenu opštinu Žitorađa.

  • Međutim, odbornici i rukovodstvo SNS-a se ne predaju pred velikim izazovima, i u toku su aktivnosti oko konkurisanja kod Kancelarije za javna ulaganja za rekonstrukciju vodovodnog sistema Žitorađa, čija donacija iznosi do 2 miliona evra. Podršku da se ukljičimo u projekat rekonstrukcije vodovodnog sistema dala nam je premijerka Ana Brnabić prilikom nedavne posete opštini Žitorađa, tako da očekujemo da dobijemo ovu za nas izuzetno veliku investiciju-rečeno je na konferenciji za medije u Žitorađi.

Koncepcija rešenja vodovodnog sistema predviđa više etapa, čija je realizacija predviđena da se okonča u narednih 8 godina.

  • Želim posebno da istaknem da je naš predsednik Republike i predsednik stranke gospodin Aleksandar Vučić, više puta istakao da će Srbija u narednom periodu posebnu pažnju obratiti na izgradnji vodovodnog sistema i kanalizacione mreže u svim mestima do najudaljenijih sela, što je itekako velika podrška za male i nerazvijene opštine kao što je Žitorađa- zaključuje na kraju Stevanović.

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470518

16 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Opština Žitorađa pokrenula investiciju vrednu 6,5 miliona evra”

  1. Da li se Grudas nalazi u opstini Zitoradja niko ga I ne spominje a jos najmanje da ulaze u selo koje je udaljeno svega 7 km I treba dosta da se uradi sramota

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up