U kategoriji Politika, Poslednje Vesti, Žitorađa.

Opštinska izborna komisija Žitorađa donela rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji

Autor 12 maj 2020

ŽITORAĐA- Na osnovu člana 15. Zakona o lokalnim izborima („Službeni glasnik RS”, br. 129/07, 34/10- US, 54/11, 12/20, 16/20- autentično tumačenje i 68/20), člana 100. Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 18/16 i 95/18 – autentično tumačenje) i člana 4. Zakona o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila („Službeni glasnik RS“, broj 65/20), Opštinska izborna komisija Žitorađa, na sednici održanoj 11. maja 2020. godine, donela je

REŠENjE

O NASTAVKU SPROVOĐENjA IZBORNIH RADNjI U POSTUPKU IZBORA ZA ODBORNIKE SKUPŠTINE OPŠTINE ŽITORAĐA KOJI SU RASPISANI 4. marta 2020. GODINE

1. Nastavlja se sprovođenje izbornih radnji u postupku izbora za odbornike Skupštine opštine Žitorađa koji su ra spisani 4.marta 2020. godine.

2. Izbori iz tačke 1. ovog rešenja održaće se 21. juna 2020. godine.

3. Nastavljaju da teku svi rokovi za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora iz tačke 1. ovog rešenja, utvrđeni Zakonom o lokalnim izborima i drugim propisima koji se primenjuju na izbore odbornika u Skupštini opštine Žitorađa i Uputstvom za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine opštine Žitorađa, raspisanih za 21. jun 2020.godine broj: 013-13-33/2020 od 11.05.2020. godine.

Pročitajte i...  Poskupljenje cigareta kao jedan od načina da ih bacimo u zaborav

4. Opštinska izborna komisija Žitorađa će posebnim aktom – Rokovnikom definisati istek rokova iz tačke 3. ovog rešenja u skladu sa novim datumom održavanja izbora iz tačke 2. ovog rešenja.

5. Ovo rešenje dostaviti predsedniku Narodne skupštine i predsedniku Skupštine opštine Žitorađa.

6. Ovo rešenje objaviti u „Službenom listu grada Niša“.

O b r a z l o ž e nj e

Predsednik Narodne skupštine je dana 4. marta 2020. godine doneo odluku kojom je raspisao izbore za odbornike u Skupštini opštine Žitorađa za 26. april 2020. godine („Službeni glasnik RS“, broj 19/20). U skladu tom odlukom Opštinska izborna komisija Žitorađa je sprovodila izborne radnje propisane zakonom.

Odlukom o proglašenju vanrednog stanja, koju su 15. marta 2020. godine doneli zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, proglašeno je vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije.

Vlada je, na osnovu člana 200. stav 6. Ustava Republike Srbije, uz supotpis predsednika Republike, 16. marta 2020. godine donela Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja. Uredba je stupila na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, 16. marta 2020. godine.

Pročitajte i...  Sledeće nedelje stiže drugi minimalac, najkasnije 5. juna

Članom 5. navedene uredbe propisano je da se njenim stupanjem na snagu prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova koji su raspisani za 26. april 2020. godine i da će se sprovođenje izbornih radnji nastaviti po prestanku vanrednog stanja.

U skladu sa navedenim, Opštinska izborna komisija Žitorađa je 16. marta 2020. godine, donela Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za odbornike Skupštine opštine Žitorađa, raspisanih za 26. april 2020. godine.

Narodna skupština je, 6. maja 2020. godine, donela Odluku o ukidanju vanrednog stanja („Službeni glasnik RS“, broj 65/20).

Istoga dana, Narodna skupština je donela i Zakon o važenju uredaba koje je Vlada uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila. Članom 4. navedenog zakona propisano je da će nadležne izborne komisije 11. maja 2020. godine doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova. Istim članom, nadležne izborne komisije su zadužene da utvrde nove rokove za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji.

Pročitajte i...  Javni poziv za dodelu pomoći za stvaranje i poboljšanje uslova stanovanja porodica raseljenih lica

Novi datum održavanja izbora za odbornike Skupštine opštine Žitorađa iz tačke 2. dispozitiva ovog rešenja utvrđen je uzimajući u obzir datum prekida izbornih radnji, 16. marta 2020. godine i vreme koje je od tog dana preostalo do dana u kojem su trebalo da budu održani navedeni izbori, 26. aprila 2020. godine.

U skladu sa navedenim, Opštinska izborna komisija Žitorađa, kao organ nadležan za sprovođenje postupka izbora za odbornike Skupštine opštine Žitorađa donela je rešenje kako je navedeno u dispozitivu.

Uputstvo o pravnom sredstvu: Protiv ovog rešenja može se podneti prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji Žitorađa u roku od 24 časa od časa donošenja Rešenja.

Broj: 013-13-34/2020

U Žitorađi, 11. maja 2020. godine

OPŠTINSKA IZBORNA KOMISIJA ŽITORAĐA


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=481300

12 maj 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0. Vi možete ostaviti vaš komentar

Napiši komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo posetioce Toplicke Vesti online portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Topličke Vesti online portala ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između posetioca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Topličkih Vesti online portala. Redakciji Topličkih Vesti se možete obratiti na: komentar@toplickevesti.com.


Potvrdite da niste računar *

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up