U kategoriji IT vesti.

Osnivač kompanije Huawei: SAD nas ne mogu slomiti

Autor 20 feb 2019

Vesti, 20.02.2019, 00:30 AM

Osnivač kompanije Huawei: SAD nas ne mogu slomiti

Osnivač kompanije Huawei izjavio je za BBC da njegova kompanija može izdržati pokušaje stranih vlada da zaustave kineskog tehnološkog giganta. Ren Zengfei je rekao da su SAD pokušavale da “slome” njegovu kompaniju podstičući saveznike da ne koriste opremu koju proizvodi Huawei.

On je upozorio da su okretanjem leđa kompaniji Huawei SAD rizikovale da zaostanu u oblastima kao što je 5G, u kojima je Huawei pionir poslednjih godina.

Zengfrei je hapšenje njegove ćerke Meng Vanzhou, koja je glavni finansijski direktor kompanije, opisao kao politički motivisan. SAD su optužile Meng Vanzhou, ali i Huawei, za pranje novca, bankarske prevare i krađu poslovnih tajni. Huawei poriče ove optužbe.

Meng Vanzhou je optužena da je Huawei koristio američku podružnicu kompanije da bi prodavao američku robu u Iranu, čime su prekršene sankcije prema Iranu. Ren je optužio vlasti SAD da je njihova istraga politički motivisana.

U prvom intervjuu koji je dao nekom stranom mediju posle hapšenja njegove ćerke, Ren Zengfrei je odbacio optužbe SAD.

„Najpre, protivim se onome što su SAD uradile. Ova vrsta politički motivisanih činova nije prihvatljiva. SAD bi želele da kažnjavaju druge – gde god vide neki navodni problem, oni koriste borbene metode. Prigovaramo protiv ovoga, ali sada smo već na ovom putu, tako da ćemo ostaviti ovo sudovima“, rekao je Ren.

“Nema šanse da nas SAD slome“, rekao je on za BBC. „Svet ne može da nas odbaci jer smo napredniji. Čak i da ubede još zemalja da nas privremeno ne koriste, uvek možemo malo da smanjimo razmere toga.”

Ipak, on je priznao da potencijalni gubitak klijenata može imati značajan uticaj.

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je prošle nedelje saveznike da ne koriste tehnologiju kompanije Huawei jer će to otežati Vašingtonu partnerstvo sa njima.

Australija, Novi Zeland i SAD su zabranile upotrebu opreme koju proizvodi Huawei u budućim 5G mrežama, dok Kanada razmatra da li proizvodi kompanije predstvljaju ozbiljnu pretnju za bezbednost.

2012. godine, američki Obaveštajni komitet objavio je detalje navodnih veza između kompanije Huawei i kineske vlade. Od tada su brojne druge zapadne vlade takođe istraživale veze kompanije sa kineskom vladom.

Zvaničnicima američke vlade od tada je zabranjeno da koriste Huawei uređaje, a direktor FBI Kristofer Vrej tvrdi da strane vlade mogu koristiti kineske telefone za „zlonamerno menjanje ili krađu informacija“.

“Ako se svetla ugase na Zapadu, Istok će i dalje sijati. A ako Sever bude u mraku, tu je još uvek Jug. Amerika ne predstavlja svet. Amerika je samo deo sveta”, rekao je Ren Zengfrei.

U nedavno objavljenom izveštaju britanskog Nacionalnog centra za sajber bezbednost (NCSC) kaže se da bi bilo kakva pretnja za nacionalnu sigurnost Velike Britanije koju bi Huawei mogao predstavljati mogla biti ublažena.

Ovo je bio udarac planovima SAD koje su želele da izbace kineske firme iz globalnog razvoja 5G tehnologije.

Mnogi britanski mobilni operateri rade sa Huaweijem na razvoju svojih 5G mreža. Oni čekaju reviziju britanske vlade u martu ili aprilu, koja će odlučiti da li mogu da koriste tehnologiju kompanije Huawei.

Komentarišući moguću zabranu u Velikoj Britaniji, Ren Zengfrei je rekao da neće prestati da investiraju u Velikoj Britaniji zbog toga, već će nastaviti da investiraju još. “Još uvek verujemo u Veliku Britaniju i nadamo se da će nam Velika Britanija još više verovati. Jer ako nam SAD ne veruju, onda ćemo prebaciti našu investiciju iz SAD u Veliku Britaniju.”

Kompanija Huawei, koja je najveća privatna kompanija u Kini, bila je pod kontrolom zbog svojih veza sa kineskom vladom. SAD, ali i druge države sumnjaju da bi njenu tehnologiju mogle da koriste kineske obaveštajne službe za špijuniranje.

Prema kineskom zakonu, kompanije su primorane da podrže obaveštajne aktivnosti zemlje. Ali osnivač kompanije tvrdi da on nikada ne bi dozvolio špijuniranje i da bi radije zatvorio kompaniju.

Međutim, novinar BBC-ja koji je vodio intervjuu kaže da se raspoloženje prvog čoveka kineske kompanije promenilo kada ga je pitao za njegove veze u sa kineskom vojskom i vlasom.

On nije želeo da bude uvučen u razgovor o tome, već je samo rekao da nema činjenica, već samo optužbi, i naglasio da političke veze nisu zaslužne za uspeh njegove kompanije.

On je potvrdio da u kompaniji Huawei postoji komitet Komunističke partije, ali je naglasio da to moraju da imaju sve kompanije – strane ili domaće, koje posluju u Kini i koje bi da se pridržavaju zakona.

Izvor:Informacija.rs

Izvor: ozitsolutions.in.rs

Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
lynda course free download
download lenevo firmware
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy free download

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=461534

20 feb 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up